Vers uit eigen tuin

Albert Heijn moestuintjes – deel 1 van 4

Mijn verzameling moestuintjes is nu helemaal compleet! Ik ben nog even langs de Albert Heijn gefietst om zo’n mooie moestuintjes verzamelbak te halen en daarna ben ik aan de slag gegaan. Gezellig met mijn moeder moestuintjes zaaien.
Nu is de kans groot dat je al eerder bent begonnen met zaaien dan ik (de actie is natuurlijk al een tijd geleden begonnen) en dat de plantjes al vrolijk boven de grond staan en misschien naast de kiemblaadjes ook al wat echte blaadjes hebben. Tijd om de plantjes over te potten naar een groter potje! Hieronder een paar tips per groente, over hoe je ze verder kunt verzorgen. In dit blogbericht staan de eerste vijf groenten. In de loop van deze week komen de andere vijftien, ook in groepjes van vijf.

Moestuintje wel gezaaid

Sperzieboon
Er zijn twee soorten sperziebonen: hoge en lage. In het moestuintje zit een lage soort bonen. Deze worden zo’n 50 cm hoog. Pot de boontjes over als je behalve de kiemblaadjes ook al twee echte blaadjes ziet. Als de bonen met z’n drieën (of minder) in het moestuinpotje staan, hoef je ze niet uit elkaar te halen. Je kunt gewoon het hele moestuinpotje uitplanten in een grotere pot van ongeveer 12 cm breed. Het moestuinpotje zal vanzelf vergaan en de plantenworteltjes groeien hier makkelijk doorheen. Natuurlijk kun je het potje met de boontjes ook uitplanten in de volle grond. Zet wel een stok bij de plantjes. Ze worden dan wel niet erg hoog, maar toch kunnen ze omvallen. Als je ze vastbindt aan een (bamboe)stok, blijven ze mooi overeind staan.De plantjes kunnen nu nog niet naar buiten, want er is nog kans op vorst. Vanaf half mei is de kans op vorst voorbij en mogen de plantjes lekker buiten in het zonnetje staan.

Sperziebonen

Doperwt
Ook doperwten zijn er in hoge en lage vormen. In het moestuintje zit een lage soort. Deze wordt zo’n 6o tot 70 cm hoog.
Erwten hebben een klimrekje nodig om tegenaan te klimmen, anders vallen ze om. Dit klinkt misschien als veel werk, maar met twee bamboestokken (zo’n 80 cm hoog) en een klosje touw kom je al een heel eind.
Voor de erwten kun je kiezen voor een langwerpige bak, bijvoorbeeld een balkonbak. (Tip: die kun je vrij goedkoop bij de action kopen). De erwten moeten op ongeveer 5 cm van elkaar worden uitgeplant. Dus stel je hebt vier erwtenplantjes, dan moet je 5 x 4 = 20 cm ruimte hebben. Zet de twee bamboestokken dan 20 cm van elkaar in de bak. Span hiertussen touwtjes: horizontaal knoop je het touw vast aan de stokken, verticaal knoop je het touw gewoon aan de horizontale touwtjes vast. Nu heb je een mooi klimrek voor je erwten. De erwten kunnen nu wel naar buiten, want een paar graden vorst overleven ze. Het is wel goed als je de plantjes even laat wennen. Dit kun je doen door de planten overdag buiten te zetten en ‘s avonds naar binnen te brengen. Na drie dagen kunnen de planten dan echt de tuin in.

Doperwten

Komkommer
Komkommer moet naar een groter potje als er behalve de twee kiemblaadjes ook al een echt blaadje begint te komen.
Als je meer dan één komkommerplantje in een potje hebt staan, moet je deze van elkaar los maken en ze ieder een apart potje geven, want komkommerplanten worden te groot om met zijn tweeën in zo’n klein potje te staan. Haal het turfpotje eraf (deze kun je makkelijk wegscheuren als je het even nat maakt). Haal nu voorzichtig plantjes van elkaar los, maar zorg dat je dat heel voorzichtig doet, zodat je geen worteltjes beschadigt.
Nu kun je ze beiden met wat nieuwe potgrond in een groter potje (ongeveer 9 tot 11 cm) zetten. Hier kunnen ze in blijven tot ze moeten worden uitgeplant.
De komkommers kunnen pas na half mei naar buiten, als er geen kans meer is op vorst.

Komkommer

Augurk
Voor augurken en komkommers geldt hetzelfde. Dus alles wat hiervoor over komkommers geschreven staat, kun je ook toepassen voor de augurken.
Een verschil tussen augurken en komkommers is echter dat augurken niet zo lekker zijn om rauw te eten en komkommers wel. Augurken kun je wel goed inmaken in zuur, zoals je ze ook in de winkel koopt.

Augurk

Watermeloen
Watermeloenen houden van warmte en absoluut niet van vorst. Ook dit plantje zul je dus nog even binnen in de vensterbank moeten houden tot alle kans op vorst geweken is.
Net als bij komkommers moet je ook de watermeloen ieder een eigen potje geven. Ook weer van zo’n 9 tot 11 cm doorsnee. De watermeloen kan hier in doorgroeien tot het plantje na half mei de tuin in mag.

Watermeloen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *