Vers uit eigen tuin

Albert Heijn moestuintjes – deel 2 van 4

Deel 2 over ‘hoe nu verder met de moestuintjes’. De eerste vijf staan in dit blogbericht. De volgende tien groenten volgen in deel 3 en deel 4.

Courgette
Courgettes houden niet van vorst en moeten dus nog even binnen blijven. Tot half mei, als de kans op (nacht)vorst geweken is.
Courgetteplanten worden groot en dus heeft dit plantje nu een grotere pot nodig om in door te mogen groeien tot dat het tijd is om de plant buiten te zetten.
Je kunt gewoon een standaard plantenpotje gebruiken (zo’n zwart of terracottakleurig plastic potje waar je ook de plantjes in koopt in het tuincentrum). Als het potje een diameter heeft van minimaal 9 cm is het een geschikt potje. Je kunt het hele AH moestuinpotje in de grotere pot zetten, want de wortels van de courgetteplant groeien vanzelf door het potje heen.

Courgette

Radijs
Radijsjes kunnen wel een graadje vorst verdragen en mogen naar buiten nadat ze gekiemd zijn. Radijsjes kunnen niet samen op zo’n klein stukje grond blijven staan, dus ze hebben een groter potje nodig. Je moet ze dus verpotten of uitplanten en de plantjes zo meer ruimte geven.
Vul eerst een bak met potgrond. Radijsjes hebben maar 2 a 3 cm ruimte nodig, dus in een potje van 12 cm kun je zeker wel vijf radijsjes kwijt. Je kunt de radijsjes zoals gezegd ook buiten in de grond zetten, dan hoef je geen pot met aarde te vullen. Je kunt alles gewoon zo doen zoals hieronder is uitgelegd, maar in plaats van dat je de planten in een bak zet, zet je ze in de volle grond.
Als de bak gevuld is, kun je de plantjes van elkaar af halen. Eerst scheur je het potje waar ze nu in staan voorzichtig eraf.
Als je dat hebt gedaan kun je het hele blokje aarde op een schoteltje leggen. Nu kun je de aarde van de plantjes wegvegen. Doe dit heel voorzichtig, want de worteltjes zijn kwetsbaar. Als de meeste aarde weg is, kun je heel voorzichtig de plantjes van elkaar af halen. Prik met je vinger een gaatje in de potgrond, pak een radijsplantje en zet die heel voorzichtig in het gaatje. Druk de aarde weer tegen het plantje aan, zodat het radijsje goed vast staat in de grond. Als alle radijsjes in het grotere potje staan, moeten ze water hebben, zodat ze kunnen bijkomen van het verpotten.

Radijs

Basilicum
Ook de basilicum wordt uiteindelijk te groot voor zijn potje en moet ook worden overgepot.
Basilicum heeft een pot nodig met een diamter van minimaal zo’n 1o à 12 cm.
Je kunt het hele moestuinpotje overzetten naar de grotere pot, de worteltjes van de basilicum groeien vanzelf door het potje heen.
Als het basilicumplantje zo’n 15 cm hoog is, kun je gaan oogsten. Oogst steeds maar een paar blaadjes, of knip een takje tot op zo’n 10 cm vanaf de aarde af, zodat het plantje nog genoeg blaadjes over heeft om verder te kunnen groeien.
Basilicum kan niet tegen vorst en als je de basilicum liever buiten zet, kun je dit pas na half mei doen, als er geen kans op (nacht)vorst meer is. Maar je kunt basilicum ook prima binnen houden, dus je kunt het plantje ook gewoon in de vensterbank laten staan.

Basilicum

Rucola
Rucola is een makkelijke groente. Ze kan prima in een pot staan, maar ook prima buiten in de grond. Let er wel op dat slakken je rucola ook wel lekker vinden. Een rucolaplantje heeft niet veel ruimte nodig. Je kunt het hele potje in een grotere pot zetten (met zo’n 10 a 12 cm doorsnee) De rucolaworteltjes zullen gewoon door het potje heen groeien.
Als je al wat ervarener bent met tuinieren, kun je de kleine rucolaplantjes eventueel ook van elkaar af halen en op vijf centimeter uitplanten. Dan hebben ze de ruimte om iets groter te groeien. Hoe je de plantjes op deze manier kunt overpotten, kun je vinden bij het stukje over radijsjes hierboven.
Dit is echter niet noodzakelijk, dus als je geen risico wilt lopen om worteltjes te beschadigen, kun je prima het hele potje over zetten.
Als de blaadjes groot genoeg zijn (een centimeter of tien hoog) kun je beginnen met oogsten. Als je per keer niet te veel blaadjes plukt, kan de plant nog blaadjes bij maken en kun je nog een keer oogsten.

Rucola

Sla(mix)
Net als rucola is ook sla een makkelijke groente. Ook de slamix kan nu al naar buiten, want een graadje vorst kan ze wel hebben, maar de kans dat het plantje daar wordt opgegeten door slakken is groot.
Ook de slamix kun je gewoon met het hele moestuinpotje in een grotere pot zetten (met weer een diameter van zo’n 10 à 12 cm) Ook kun je slamix uitplanten op zo’n 5 cm ruimte. Hoe je dit kunt doen, kun je vinden bij het stukje over radijsjes hierboven.
Dit is echter niet noodzakelijk, dus als je geen risico wilt nemen dat de worteltjes beschadigd raken, kun je het plantje ook gewoon met potje en al overzetten.
Je kunt gaan oogsten als de sla zo’n 10 cm hoog is. Als je steeds een paar van de buitenste blaadjes afplukt, maar de binnenkant van de plant intact laat, dan blijft de plant nieuwe blaadjes maken.

Slamix

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *