Vers uit eigen tuin

Albert Heijn moestuintjes – deel 3 van 4

Hierbij deel drie over de Albert Heijn moestuintjes! Deel vier, het laatste deel met de laatste vijf moestuintjes, volgt morgen of overmorgen.

Andijvie
Andijvie kan wel een graadje vorst verdragen, maar kan ook nog prima even in de vensterbank blijven. Dan is het plantje ook meteen beschermd tegen slakken, want die lusten ook wel een hapje andijvie! Als je de andijvie buiten uitplant, moet je de plantjes wel eerst even laten wennen aan de buitentemperatuur. Dit doe je door de plantjes overdag buiten te zetten en ‘s avonds binnen te halen. Als je dit drie dagen hebt gedaan, zijn ze wel genoeg gewend aan de buitentemperatuur en kunnen ze ook ‘s nachts naar buiten. (Tenzij het heel erg hard gaat vriezen of stormen natuurlijk!)

De andijvieplantjes moeten een eigen potje krijgen, dus je moet de plantjes van elkaar af halen, hoe je dit kunt doen heb ik uitgelegd in dit blogbericht, bij het stukje over de radijsjes.
Andijvie staat graag in een ruime pot, zo’n 30 cm doorsnee. Je kunt echter – als je veel andijvieplantjes hebt – ook elke andijvieplant in een kleiner potje zetten (bijvoorbeeld 15 cm doorsnee) of vier plantjes in zo’n grote pot. Dan oogst je vier kleine andijvieplantjes in plaats van één grote plant. Het duurt dan minder lang voor je de andijvie kunt oogsten en daarbij heb je er ook weinig aan om tien planten andijvie uit te laten groeien tot een volwassen krop, want ze zijn straks allemaal tegelijk te oogsten. Dan eet je tien dagen achter elkaar andijvie! ;-).

Andijvie

Rode biet
Rode bietjes mogen nu ook al naar buiten, maar ook deze kunnen prima nog even in een potje in de vensterbank staan. Een bietenplantje heeft ongeveer 8 tot 10 cm ruimte nodig om uit te kunnen groeien tot een gezonde plant met een lekkere rode biet eraan. Denk eraan dat als je de plantjes nu al buiten zet, je ze eerst even moet laten wennen aan de buitentemperatuur. Hoe je dit doet kun je lezen in het stukje over de andijvie hierboven.

Je moet de bietenplantjes dus apart uitplanten. Hoe je de plantjes uit het potje kunt halen en apart uitplanten, heb ik in dit blogbericht uitgelegd, bij het stukje over de radijsjes. Je kunt de bietjes in een pot zetten, die moet minstens zo’n 15 cm diep zijn en breed genoeg om alle bietjes de ruimte te geven.
Je kunt de bietjes ook in de volle grond zetten, in plaats van in een pot.
Slakken zijn dol op de jonge blaadjes van bietjes. Het kan dus nodig zijn om je bietenplantjes te beschermen tegen slakken, door bijvoorbeeld slakkenkorrels bij de bietjes te strooien

Rode biet

Broccoli
Broccoli is een lastige plant, maar laat je daar niet door ontmoedigen. De plant zou al naar buiten kunnen, ze kan prima wat vorst verdragen, maar omdat ze zoveel ‘vijanden’ heeft (slakken, rupsen en nog meer insecten) kun je de plantjes misschien beter even binnen groter laten groeien, zodat de vraat van deze beestjes wat minder effect heeft op de plant.

Elke broccoliplant heeft een eigen potje nodig om verder te groeien. Hiervoor kun je plastic potjes gebruiken, waarin je ook plantjes koopt in het tuincentrum. Als je die niet hebt, kun je ze eventueel ook in van die plastic bekertjes planten of in iets anders, als het maar groter is dan het potje waar ze nu in staan.

Je moet de broccoliplantjes van elkaar af halen, hoe je dat kunt doen staat in dit blogbericht, bij het stukje over de radijsjes.
Elke broccoliplant zal uiteindelijk zo’n 30 cm groot worden, dus hou rekening met hoeveel ruimte je hebt. Je hoeft alleen maar het aantal plantjes over te potten waar je ruimte voor hebt, en misschien nog een of twee extra, als reserve.

De broccoliplantjes kunnen naar buiten als ze zo’n tien centimeter hoog zijn en minimaal vijf blaadje hebben. Je kunt ze dan zowel in de volle grond zetten als in een pot. Neem dan wel een grote pot (zo’n 30 cm doorsnee, bijvoorbeeld een emmer of een aardappelmand).

Broccoli

Cherrytomaat
Niets zo lekker als tomaatjes uit eigen tuin! De planten groeien snel en zijn op zich wel makkelijk te verzorgen, zodra je een aantal tomaten-verzorg-trucjes kent. Die zal ik allemaal later een keertje uit leggen, want daar hoef je je nu de plantjes klein zijn je geen zorgen over te maken. Als je toch al heel erg nieuwsgierig bent, kijk dan vooral even op de pagina over tomaten op de site. Deze zomer zal ik ook nog wel een blogpost maken over het verzorgen van tomaten.

Ook de tomaten hebben allemaal een eigen potje nodig. Kijk vooral weer even naar de uitleg bij de radijsjes in dit blogbericht over hoe je dat makkelijk kunt doen. De tomaten kun voor nu zetten standaard plastic tuinpotjes, of in plastic bekertjes, of in iets anders. In ieder geval iets waar ze in kunnen blijven staan en genoeg ruimte hebben tot ze na half mei naar buiten mogen. Steek alvast een stokje – bijvoorbeeld een saté prikker – bij de plantjes en bind ze daar losjes aan vast (niet te strak, want het steeltje van het tomatenplantje wordt nog dikker!) Zo kan het plantje niet omvallen als het groter groeit.

Tomaat

Spinazie
Spinazie kan makkelijk in een pot staan. Neem een pot met een diameter van ongeveer 15 cm. Je kunt het hele moestuinpotje in de grote pot planten. De worteltjes van de spinazie groeien er vanzelf doorheen,
Het is ook mogelijk om de spinazieplantjes los van elkaar uit te planten in een ondiepe bak (minimaal 10 cm diep). Zo hebben de plantjes wat meer ruimte en kunnen de planten groter groeien, met als gevolg dat je meer kunt oogsten! Hoe je de plantjes makkelijk los van elkaar kunt overpotten, vind je in dit blogbericht, bij het stukje over de radijsjes.

De spinazie kan gewoon in de vensterbank blijven, maar mag eventueel ook naar buiten. Denk er dan wel aan dat je de plantjes even moet laten wennen aan de buitentemperatuur. Hoe je dit kunt doen staat bovenin dit blogbericht uitgelegd bij de andijvie.
Oogst de spinazie wanneer de blaadjes zo’n 5 cm groot zijn. Als de blaadjes groter zijn kun je ze nog wel eten, maar ze zijn taaier en minder lekker dan de jonge kleine blaadjes. Als je steeds de grootste blaadjes wegplukt en het hart van de plant intact laat, kun je met een beetje geluk nog een keertje spinazie oogsten

Spinazie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *