Vers uit eigen tuin

Albert Heijn moestuintjes – deel 4 van 4

En hierbij dan de laatste vijf plantjes van de Ah moestuintjes. Als je alle moestuinberichtjes op een rij wilt hebben, kun je bij de categorieën rechts (of als je de mobiele site bezoekt onderaan de pagina) ‘Albert Heijn moestuintjes’ aanklikken.

Wortel
Worteltjes hebben een diepe pot nodig om in te kunnen groeien. Een pot van minimaal 30 cm diep is goed. Een emmer zou dus geschikt zijn. Wortels kunnen echter ook gewoon buiten de grond in, dan hebben ze zeker weten de ruimte om goed diep te wortelen.

Je zult de worteltjes los moeten planten. Hoe je ze uit het potje kunt halen en los van elkaar uitplanten, heb ik in dit blogbericht uitgelegd, bij het stukje over de radijsjes.

De afstand die je voor de worteltjes moet aanhouden is zo’n 5 cm. Zorg dat je de grond goed los maakt tot zo’n 30 cm diepte. Dit kun je doen door met een schepje tot 30 cm diep te graven en de grond om te woelen. De grote stukken kun je met je handen een beetje fijn maken. Als je de grond niet los maakt, dan heb je kans dat de worteltjes krom gaan groeien.

wortelen

Tuinkers
Tuinkers kun je al vrij snel eten. Na het kiemen (en dat ging hier vrij snel, na drie dagen stonden de plantjes al boven!) kun je de plantjes al eten. Zodra de plantjes 5 cm hoog zijn kun je de plantjes afknippen en eten. Tuinkers smaakt een beetje pittig, een beetje zoals mosterd, maar toch anders… duidelijk hè? Je moet het maar gewoon een keertje proeven.

Je kunt tuinkers bijvoorbeeld over je broodje kaas strooien of door de salade mengen. En er zijn vast nog meer lekkere recepten met tuinkers.

Tuinkers kun je niet heel lang bewaren. In wat vochtig papier gewikkeld blijft het nog wel een dag of twee goed in de koelkast, maar vers smaakt tuinkers toch het lekkerst.

Tuinkers

Peterselie
Peterselie kan er lang over doen om te kiemen. Het kan makkelijk vier weken duren voor de peterselie boven de grond staat. Gooi het moestuintje dus niet te snel weg omdat je denkt dat het niets meer wordt! Peterselie doet er echter lang niet altijd zo lang over.
Als de peterselie goed is opgekomen is het tijd voor het verpotten. Je kunt gewoon het hele potje overzetten in een grotere pot, de worteltjes van de peterselieplantjes groeien vanzelf door het potje heen.
Zet de peterselie in een potje van minimaal zo’n 10 cm doorsnee. Peterselie hoeft niet per se naar buiten. Je kunt het ook binnen laten staan in de vensterbank.
Peterselie is een tweejarige plant, dat betekent dat de plant pas volgend jaar gaat bloeien. Daarna zal de plant afsterven. Je hoeft de peterselie dus niet aan het eind van het jaar weg te gooien, maar je kunt er prima volgend jaar nog van oogsten.

Peterselie

Tijm
Ook tijm kan er even over doen om te kiemen, zo’n twee tot drie weken. Hier stond de tijm echter na een week al boven de grond, maar schrik dus niet als het wat langer duurt.

De tijm kun je ook in zijn geheel overpotten naar een grotere pot. De pot heeft een diameter van minimaal 10 cm nodig, liever nog ietsje groter, want tijm is een vaste plant, dus hij zal elk jaar ietsje groter groeien.

Je kunt gaan oogsten vanaf het moment dat de takjes van de tijm 10 cm groot zijn. Oogst niet te veel in één keer, de plant heeft tijd nodig om weer aan te groeien. Hoe groter de plant is, hoe meer je kunt oogsten zonder dat de plant er last van heeft.

Tijm

Venkel
Venkel kan vanaf mei naar buiten. Je kunt de venkel binnen nog even verder laten groeien. Elk venkelplantje heeft een eigen potje nodig om verder in te kunnen groeien. Hoe je de plantjes kunt overpotten kun je in blogbericht vinden bij het stukje over de radijsjes.

De venkelplantjes hebben uiteindelijk minimaal tien tot vijftien centimeter ruimte nodig. Je kunt ze eventueel nu ook al uitplanten in een grote pot. Je hebt dan dus wel een grote pot nodig, of anders een langwerpige bak. Natuurlijk kun je de venkel later ook in de volle grond zetten.

Venkel wordt een grote plant. De plant kan wel anderhalve meter hoog worden en soms nog wel groter!

Venkel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *