Vers uit eigen tuin

Courgettezaden

Het tuinjaar is tot zijn einde gekomen. Veel planten in de moestuin waren ziek (en een beetje verwaarloosd, oeps!) en het was nu tijd om ze uit de tuin te halen. De kas was ook een trieste bedoening geworden. Alle planten zijn er nu uit en de oppottafel (lees: opstapelplaats van vieze potjes) is ook weer (relatief) opgeruimd. Er moet alleen nog even een doekje door de kas, want alles is groen van de alg en er zit een hoop slakkenpoep in… De oogst van dit jaar is tegen gevallen. Veel planten hebben te langzaam gegroeid om echt goede oogst te geven, zoals de popcornmaïs. De bonen waren aangevreten net zoals de paprika’s, maar het ziet er wel vrolijk uit zo op de tuintafel:
De courgetteplant deed het in tegenstelling tot de rest van de moestuin erg goed dit jaar! (links op onderstaande foto, de plant staat rechts naast de esdoorn). Hoewel ik even dacht dat de plant dood zou gaan aan de meeldauw maakte de plant grote nieuwe takken die het grasveld over kropen, maar de plant bleef courgettes produceren. Eentje heb ik er laten hangen om echt groot te worden, om zaden uit te halen. Courgettesoorten kruizen onderling heel makkelijk, dus als je zaden uit je eigen courgettes wil halen moet je zorgen dat er geen kruisbestuiving optreedt. Ik had echter maar één soort courgette in de tuin staan (klimcourgette long green trailing) dus er was geen kans op kruisbestuiving.

Als je zaden van de courgettes wilt oogsten, moet je een courgette helemaal door laten groeien totdat de schil is verkleurd (die van mij is een beetje aan de vroege kant geoogst, hij had nog langer mogen blijven hangen), want dan weet je zeker dat de zaden helemaal volgroeid zijn. Je kunt de courgette nog wel iets laten narijpen binnen, maar het is effectiever om de courgette gewoon aan de plant te laten hangen.

Als de courgette zo rijp is, is het vruchtvlees niet zo lekker meer om los gegrild te eten of door een salade te gooien. Je kunt het vruchtvlees echter nog wel gebruiken om bijvoorbeeld soep van te maken of te verwerken in saus. Wel zou ik aanraden om de courgette te schillen, omdat de schil van oudere courgettes vrij hard is. De courgette die ik uit de moestuin haalde was ruim drie kilo en een halve meter lang en dus niet zo makkelijk om te hanteren als een kleine courgette. Ik heb dus een flink keukenmes gebruikt om de courgette mee te lijf te gaan ;-).  Ik heb eerst de courgette gehalveerd en daarna heb ik ze in dikke plakken gesneden, om de courgette iets handbaarder te maken. Het enige nadeel is dat je bij elke plak die je maakt een paar zaden doorsnijdt, die zijn dan natuurlijk niet meer bruikbaar om volgend jaar courgetteplantjes uit op te kweken. De kapotte zaden kun je dus weggooien.


De binnekant van de courgettes was duidelijk verdeeld in drie zaadlijsten, dus ik heb elke plak in derden gesneden. Daarna is het tijd om met je handen aan de slag te gaan en de zaadlijsten van de plakken los te trekken. Je zou ze er ook uit kunnen snijden, maar dan heb je het risico dat je nog meer zaden kapotsnijdt. De zaadlijsten zijn een soort draderige massa waar de zaden een beetje in verstopt zitten. De zaden pulk je er echter makkelijk uit. Hou alleen de donkerder gekleurde dikkere zaden. De witte platte kun je weggooien, want die zijn nog niet volgroeid. De zaden aan de linkerkant op onderstaande foto zijn dus goed, de rechter niet.

Als je alle zaden hebt verzameld is het tijd om de zaden schoon te maken. Ik heb ze schoongemaakt door ze in een zeef te doen en onder de kraan goed af te spoelen. Na het wassen kun je de zaden drogen. Maak ze eerst gewoon droog met een keukenpapiertje of een doek zodat het meeste water eraf is. Ze moeten echter nog even goed drogen voordat je ze kunt opbergen. Laat ze nog zeker een week tussen keukenpapier drogen. Daarna kun je ze opbergen 🙂

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *