Vers uit eigen tuin

Aardappel

Algemeen

De Latijnse naam van aardappel is Solanum tuberosum en ze is lid van de nachtschadefamilie (Solanaceae).

Aardappelcultivars worden over het algemeen ingedeeld in hoe vroeg ze geplant en geoogst kunnen worden. Er is dan een indeling naar zeer vroege, vroege, halfvroege, halflate en late aardappelen.

Poten

Aardappels worden geplant, niet gezaaid. Kleine pootaardappelen worden in de grond gestopt en hieruit groeit van vervolgens de plant. Zoals hierboven genoemd zijn er verschillende aardappel cultivars die kunnen worden ingedeeld op wanneer ze gepoot en geoogst kunnen worden. Voor meer details, zie de plant en oogsttabel onderaan deze pagina.

De pootaardappels kunnen eerst worden voorgekiemd, zo’n drie weken van te voren.]. Je kunt de pootaardappelen hiervoor in een lichte ruimte leggen waar het niet al te warm is, op die manier ontstaan vanzelf scheuten. Als het te warm of te donker is, zullen de scheuten vrij lang en dun worden, en kunnen ze makkelijk breken bij het uitplanten. Als je dit ziet gebeuren is het beter om de aardappelen wat koeler of wat lichter te zetten. Pootaardappelen passen vaak netjes in een eierdoos, met een aardappel met vakje. Op die manier zijn ze handig neer te zetten (uiteraard wel met het dekseltje van de doos open, zodat er licht bij kan).

Aardappels kunnen gepoot worden bij vorst, maar als de planten boven de grond uit komen is het aan te raden om ze af te dekken met vliesdoek, zodat de planten niet te veel vorstschade oplopen.

Poot de aardappels op een zonnige plaats, de planten kunnen dan na een regenbui makkelijker opdrogen, wat er voor zorgt dat Phytophtora infestans (ook bekend als de ‘aardappelziekte’) minder kans heeft om de planten te infecteren. Afhankelijk van de vroegheid van de aardappel worden ze uitgeplant op 30-40 cm in de rij en 70 cm tussen de rijen (zie de plant en oogsttabel). Ik zet de aardappelen zelf in blokken, negen planten bij elkaar met een afstand van 40 x 40 cm.

Square foot gardening

Voor square foot gardening kunnen één of twee aardappels per vak worden geplant. Hoe er rekening mee dat de plante zich ondergronds niet aan het vak houden. Omring de plant dus met planten die oogstbaar zijn voordat de aardappels geoogst kunnen worden, op die manier zorgt het oogsten van de aardappels niet voor problemen bij andere planten.

Het kan zijn dat de aardappels zich niet prettig voelen in een bak van 20 cm diep (al gaat dit soms ook prima). Als dat het geval is kun je er voor kiezen om een diepere bak te gebruiken, of je zet de aardappels in een pot of emmer (wel met afwateringsgaten in de bodem, zodat het overtollige water weg kan lopen).

Verzorging

Aardappelen kunnen worden aangeaard door de gedurende de groei van de planten aarde tegen de planten aan te leggen, tot het punt dat de planten ongeveer 20 cm hoog zijn. Daarna kun je stoppen met aanaarden. Dit aanaarden wordt gedaan zodat de knollen niet groen worden door contact met licht. Ook kan het aanaarden de jonge planten beschermen tegen vorst. Voor vorstbescherming kunnen de plantjes ook worden afgedekt met vliesdoek.

Verder bestaat de verzorging vooral uit water geven en onkruid wieden.

Oogsten en bewaren

Wanneer kan worden geoogst hangt af van de cultivar en wanneer de aardappel is geplant. Voor meer informatie kun je kijken in de plant en oogsttabel hierbeneden.

Om de aardappels te oogst kun je een spitvork net naast de plant steken en dan kantelen, op die manier duw je de plant omhoog. Daarna kun je de aardappels uit de grond halen.

Als je de aardappels wilt bewaren, kun je ze laten drogen op het land, maar niet langer dan een dag, want dan kunnen de aardappels groen worden. Daarna kunnen de aardappels worden opgeborgen in open bakken, zodat er genoeg ventilatie bij kan, anders kan het gaan rotten. De ideale temperatuur om aardappels te bewaren ligt tussen de 4 en 8 graden Celcius. Controleer regelmatig op rotte aardappels, want één rotte aardappel kan andere aardappel aansteken.

Plant en oogsttabel

Zaai- en oogsttabel aardappel