Vers uit eigen tuin

Andijvie

Algemeen

Andijvie is een eenjarige groente die behoort tot de bladgewassen. Ze is lid van de familie Asteraceae en de latijnse naam is Cichorium endivia.

Andijviecultivars kunnen worden opgedeeld in twee groepen: breedbladige/heelbladige andijvie en krulandijvie. Of je te maken hebt met krul- of breedbladige andijvie kun je vinden in de omschrijving van de zaden en soms zit het al in de naam, bijvoorbeeld ‘breedblad volhart winter’.

Zaaien

Andijvie kan gezaaid worden vanaf half februari tot en met eind augustus, afhankelijke van het ras en de teelt, zie voor meer details de zaai en oogsttabel verderop deze pagina.

De beste kiemtemperatuur ligt tussen de 15°C en de 20°C, het kiemen duurt dan ongeveer één tot twee weken. Bij lagere temperaturen zal het kiemen langer duren. Temperaturen hoger dan 25 °C zal de kiemsnelheid ook nadelig beïnvloeden.

Je kunt andijvie voorzaaien in de kas of direct buiten ter plaatse zaaien. Mijn voorkeur gaat uit naar het voorzaaien van andijvie, omdat de andijvieplanten een geliefd doelwit zijn voor slakken en zeker de kleine kiemplantjes hebben weinig overlevingskans na slakkenvraat.
Eventueel kun je de planten ook binnen voorzaaien, maar er is een kans dat de planten door een gebrek aan licht of te veel warmte dan lange dunne sprietjes worden. Beter is het dus om te wachten tot de tweede helft van februari en de planten dan in de kas voor te zaaien.

Zaailingen andijvie net opgekomen
Andijviezaailingen
Breedblad andijvie plantjes
Jonge andijvieplantjes

Uitplanten

Voor de lente en de herfstteelt kan de andijvie worden uitgeplant op een zonnige plekje, maar voor de zomerteelt kan ze beter worden uitgeplant in de halfschaduw. Als de plant in de zomer in de volle zon staat, dan zal de plant door de warmte te veel vocht verliezen. Daarbij kan de plant door het licht en de warmte snel doorschieten, de andijvie wordt dan bitter en is niet meer lekker om te eten.

Plant de planten uit op 30 x 30 cm.

Andijvie uitgeplant
Andijvieplantjes uitgeplant op ongeveer 30 cm van elkaar

Square foot gardening

Andijvieplanten worden met 4 planten in een vak gezet. Je oogst de planten dan jong. Het voordeel hiervan is dat je sneller oogst hebt, want het duurt minder lang voordat de planten 15 cm groot zijn dan dat je een krop hebt van 30 cm doornsee. Daarbij zijn de jonge blaadjes malser en minder bitter.

Wil je liever grote kroppen andijvie oogsten, zet dan 1 plant in een vak, of oogst er drie jong en laat de andere uitgroeien tot een krop.

Andijvie uitgeplant
Andijvieplantjes uitgeplant volgens het square-foot-gardening principe, 4 per vak

Verzorging

Andijvie is geen ingewikkelde plant, de verzorging bestaat vooral uit water geven en onkruidwieden. De standaardverzorging dus. Na een warme dag kan het voorkomen dat de bladeren van de plant slap hangen, geef de planten dan in de avond wat extra water als de plant niet bijtrekt.

Andijvie uitgeplant

Het kan nodig zijn om de planten wat extra bescherming te geven tegen slakkenvraat. Slakken zijn een veelvoorkomend probleem bij veel bladgewassen, dus ook bij andijvie. Aan een nachtje hebben ze genoeg om flinke schade aan te richten. Een oplossing is om slakkenkorrels te strooien. Om te zorgen dat de slakkenkorrels blijven liggen kun je bijvoorbeeld een bakje – waar beide zijkanten uit zijn geknipt – op zijn kop over de korrels liggen. De korrels liggen dan overdekt, maar de slakken kunnen er nog wel bij.

Wat ook redelijk werkt is de andijvie telen in een koude bak. Overdag staat de bak open, want anders wordt het veel te warm voor de andijvie, maar in de avond of als het regent dan gaat de bak dicht, de slakken komen dan moeilijker bij de andijvie.

Beide zijn geen 100% oplossing, maar het kan de schade wel verminderen.

Oogsten en bewaren

Om andijvie te oogsten kun je of de bladeren plukken of de plant met wortels en al uit de grond halen. Het voordeel van de plant in zijn geheel oogsten is dat de krop langer bewaard kan worden. Je kunt de andijvie dan in een vochtige krant of doek in de koelkast leggen. Het blijft dan hooguit een dag of twee goed. De losse bladeren daarentegen moeten meteen dezelfde dag gegeten worden.

Het handigste en lekkerste is om de andijvie te eten op de dag dat je het geoogst hebt.

Zaai en oogsttabel

Zaai- en oogsttabel andijvie

Zaden oogsten

Om zaden te oogsten moet de plant eerst bloeien. Zaai de andijvie voor de zaadteelt in de lente. Oogst de plant niet maar wacht tot dat deze in de zomer gaat bloeien. Na de bloei gaan de zaden zich ontwikkelen. Verschillende andijviesoorten kunnen met elkaar kruizen, dus er is kans dat de andijvieplanten die uit je eigen gewonnen zaad komen niet meer exact hetzelfde zijn als de ouderplanten.