Vers uit eigen tuin

Augurk

Algemeen

De Latijnse naam van augurk is Cucumis sativus, hetzelfde als komkommer. Augurken en komkommers horen dus plantkundig tot dezelfde soort. Per ras verschilt het echter of het meer geschikt is om te eten als komkommer of als augurk.

Augurk hoort tot de familie cucurbitaceae.

Zaaien

Augurken kunnen vanaf half maart tot april binnen worden voorgezaaid. Vanaf eind april is voorzaaien in de kas ook mogelijk. Het is ook mogelijk om vanaf mei tot half juni meteen buiten of in de kas ter plaatse te zaaien. De beste temperatuur om augurken te zaaien is ongeveer 18°C, kamertemperatuur kan dus prima.

Uitplanten

Vanaf begin mei kunnen de planten worden uitgeplant in de kas (mits er geen erge vorst meer wordt voorspeld). Vanaf half mei (IJsheiligen) kunnen de planten naar buiten, omdat de kans op vorst daarna nihil is. De planten hebben iets nodig om tegenaan te klimmen, bijvoorbeeld een hekje gemaakt van gaas, daar kunnen ze zich goed aan vast houden. Stokken zijn minder geschikt om augurken tegenaan te laten groeien.

De planten kunnen buiten op ongeveer 25 cm van elkaar worden uitgeplant. In de kas is het handig om ze iets verder van elkaar te zetten, ongeveer 35 cm. Aangezien het in de kas vaak erg vochtig en warm is, is het handig om de plantafstand iets ruimer te houden, om schimmelziektes op de plant te voorkomen.

Augurken staan het liefst op een zonnige plaats, maar je kunt ze ook in de halfschaduw zetten.

Square foot gardening

Voor square foot gardening kan één plant per vak worden gezet.

Verzorging

De belangrijkse verzorging bestaat uit water geven en onkruid wieden. Daarbij is het handig om bij jonge plantjes de eerste paar bloemen te verwijderen, zodat eerst energie wordt gestoken in de bloei.

De plant zal twee soorten bloemen maken: mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn te herkennen omdat er al een miniatuur augurkje achter de bloem te zien is. Sommige aurgurkenrassen zijn parthenocarp, dit betekend dat de augurk achter de vrouwelijke bloemen ook zal gaan ontwikkelen als er geen bevruchting heeft plaats gevonden. Dit zijn veelal F1-hybride rassen. Bij deze rassen kunnen de mannelijk bloemen worden verwijderd. Bij sommige rassen groeien er alleen maar vrouwelijke bloemen.

Oogsten en bewaren

Augurken kunnen het beste jong geoogst worden. Dan zijn ze het makkelijkste in te maken en daarbij zijn er bij bevruchte augurken nog geen zaden gevormd, wat de smaak te goede komt. Na het oogsten kunnen de augurken worden ingemaakt. Ingemaakt zijn de augurken zijn zeker een half jaar houdbaar, mits de pot ongeopend blijft.

Zaai en oogsttabel

Zaai- en oogsttabel augurk

Zaden oogsten

Zaden oogsten van augurken is vrij simpel. Eerst moet de augurk bevrucht zijn, bij soorten die geen mannelijke bloemen maken is zelf zaden oogsten dus niet mogelijk (maar dat is bij F1-hybriden rassne ook niet aan te raden). Als de vrouwelijke bloem is bevrucht, kun je de augurk door laten groeien totdat de vrucht overrijp is. De vrucht is dan verkleurd en begint zacht te worden. Vervolgens kun je de augurk dan opensnijden en de zaden eruit halen. Was de zaden en laat ze goed drogen voordat je ze opbergt.

Augurken kruisen heel gemakkelijk. Dit kan er toe leiden dat de zaden die je geoogst hebt een plant geven die het niet zo goed doet of die slechte augurken geven, bijvoorbeeld hele bittere. Wees er zeker van om de augurken van je eigen plant even te proeven alvorens ze in te maken, om er zeker van te zijn dat ze niet bitter zijn. Bittere augurken kun je beter niet eten, omdat de bitterstoffen in komkommerachtigen giftig kunnen zijn in hoge concentraties (de vrucht is dan waarschijnlijk ook zo bitter dat het ook niet lekker meer is om te eten).