Vers uit eigen tuin

Bietjes

Algemeen

Bietjes zijn een hele makkelijke groente om te telen. En ze zijn ook nog eens heel erg lekker. Als de omstandigheden meewerken groeien bietjes heel snel en kun je al na een maand of drie de eerste bietjes oogsten. Al vroeg in het jaar kun je bietjes zaaien, en ze zijn dus geschikt als voorteelt. Tegen de tijd dat de bietjes dan geoogst kunnen worden, kunnen de niet-winterharde gewassen de kas in, want dan komt de meimaand er al snel aan! 🙂

Behalve rode bietjes zijn er ook gele bietjes en witte bietjes. Allemaal smaken ze gewoon naar bietjes en de teeltwijze is hetzelfde, maar ik vind het zelf altijd leuk om vreemde soorten en kleuren te telen.

 

In het kort

Wortelgewas
Zaaien: februari tot juli
Oogsten: april tot november
Afstand: 10 x 30 cm
Zon/halfschaduw

 

Zaaien

Vroeg in het jaar – zo rond half februari kun je de bietjes voorzaaien in de kas. Ik zaai de bietjes altijd binnen voor, dan gaat het kiemen wat sneller, en zodra de bietjes gekiemd zijn verhuizen ze naar de kas. Persoonlijk vind ik het makkelijk om de bietjes in een tray te zaaien. Dan heb je alle bietjes keurig van elkaar gescheiden in vakjes en dat maakt het uitplanten dan weer makkelijk. Uit één bietenzaadje komen meerdere plantjes op, twee of drie is gemiddeld, maar soms ook maar één of wel vier plantjes! Als je meerdere plantjes in een vakje hebt, kun je ze even door laten groeien en dan de slechts groeienden wegknippen.

In maart kun je de plantjes die je binnen of in de kas hebt gezaaid in de kas uitplanten. Als de plant in de zon staat en regelmatig een slokje water krijgt, en het weer mee werkt dan kun je in mei de bietjes oogsten.
Vanaf half maart kun je de bietjes ook buiten in de volle grond uitplanten. In maart tot en met juli kun je bietjes ook meteen in de volle grond zaaien.

De kiemduur van bietjes hangt erg af van de temperatuur. Vroeg in het jaar in de kas gezaaid, kan het kiemen tot wel drie weken duren. Als je binnen zaait bij kamertemperatuur duurt het kiemen meestal één tot twee weken.

 

Zaai- en oogsttabel

Zaai- en oogsttabel bietjes

 

 

 

 

 

Square foot gardening

Je kunt bietjes met negen plantjes in een vak zetten. Dan houdt je de plantafstand van 10 x 10 cm aan.

Uitplanten en verdere verzorging

Bietjes staan het liefst in de zon of anders in de halfschaduw. Helemaal in de schaduw zou wel kunnen, maar dan duurt het wel heel erg lang voordat er eindelijk een bietje gevormd wordt, dus ik zou zon of halfschaduw aanraden als standplaats.
Na het uitplanten van de bietjes heb je er nauwelijks nog omkijken naar.

Slakken kunnen je bietjes belagen, dus slakkenkorrels strooien of andere slakwerende maatregelen zijn misschien nodig. Verder moet je de bietjes regelmatig water geven, vooral als het bietjes zich begint te vormen. Als het bietje namelijk lang geen vocht meer heeft gehad en plots krijgt het plantje weer water, heb je kans dat het bietje gaat barsten.

 

Oogsten en bewaren

Oogst de bietjes als ze ongeveer acht centimeter doorsnee zijn. Je kunt de bieten zo uit de grond trekken. Haal het loof er meteen na het oogsten af. Doe dit niet door het loof er af te knippen of de snijden, maar door het er af te draaien. Anders kan het sap uit de biet gaan. Als het sap er in blijft, blijft de biet lekker sappig en stevig. 🙂

Je kunt bietjes enkele maanden bewaren, mits je ze koel, op vochtig zand in het donker opbergt. Ook kun je bietjes invriezen. Bietjes kun je ook enkele dagen prima in de koelkast bewaren.

 

Zaden oogsten

Om zaden te oogsten moet je de bietjes laten bloeien. Bietjes zijn tweejarige planten en gaan dus in het tweede jaar pas bloeien. De bieten moeten dus overwinteren. Dit doe je door ze in de winter vorstvrij te bewaren, maar ook niet te warm, want dan gaan ze weer uitlopen. Het volgende voorjaar kun je ze weer uitplanten. Datzelfde jaar zal ze gaan bloeien. De plant wordt hoog en heeft de steun van een stok nodig om niet om te vallen. Als de zaden bruin, droog en een beetje de structuur van kurk hebben (zoals de zaden zijn zoals je ze koopt) dan kun je ze oogsten. Laat ze binnen even nadrogen en dan kun je ze droog, donker en koel opbergen.

 

Bietenteelt in plaatjes

 

Bietenzaden kopen?

Neem eens een kijkje bij: bietenzaden