Vers uit eigen tuin

Bietjes

Algemeen

Bietjes zijn een eenjarige groenten die behoort tot de Amaranthaceae. De latijnse naam van bieten is Beta vulgaris.

Behalve de bekende rode biet zijn er ook andere kleuren bieten, zoals de gele bieten en de chioggia bieten, die rood en witte ringen hebben.

Zaaien

Bietjes kunnen al vroeg in het jaar worden gezaaid. Het is mogelijk om bietjes vanaf eind februari binnen voor te zaaien, maar zorg dan dat de bietjes niet te donker of te warm staan, dan worden het zwakke langgerekte plantjes. Als dit gebeurd, zet de planten dan koeler of lichter. Vanaf maart tot april kunnen de bietjes in de kas gezaaid worden (voorzaaien of ter plaatse). Van april tot juli is het mogelijk om bietjes buiten ter plaatste te zaaien.

Uit één bietenzaadje kunnen meerdere bietenplantjes groeien. Dun de planten na het kiemen uit door de overtollige plantjes weg te halen. De ideale kiemtemperatuur is tussen de 15 en 20 °C.

Uitplanten

Plant de bietjes uit wanneer ze 2 tot 4 echte blaadjes hebben, dus de blaadjes die verschijnen na de kiemblaadjes. Plant de bietjes uit op ongeveer 10 cm van elkaar en 30 cm tussen de rijen. De bietjes staan graag in de zon of de halfschaduw.

Square foot gardening

Voor square foot gardening kunnen er negen bietjes in een vak worden geplant.

Verzorging

Bietjes vragen niet veel verzorging. Regelmatig water geven en wieden is uiteraard nodig. Daarbij is het van belang om de uitgeplante plantjes uit te dunnen op ongeveer 10 cm afstand indien ze ter plaatse zijn gezaaid.

Oogsten en bewaren

Bietjes kunnen oogsten wanneer je ze zelf groot genoeg vindt. Je kunt de bietjes makkelijk uit de grond halen, ze wortelen niet diep. Draai het loof van de bietjes, op die manier gaan er minder sappen verloren dan bij het afsnijden van het loof. De bieten zijn zo makkelijk een paar dagen op een donkere en koele plek te bewaren.

Zaai en oogsttabel

Zaai- en oogsttabel bietjes

Zaden oogsten

Bietjes kunnen makkelijk kruizen met andere soorten bieten (suikerbieten, snijbieten, etc), dus het is moeilijk om dezelfde soort bietjes terug te krijgen uit je eigen gewonnen zaadjes.

Als je toch zelf zaden wilt oogsten van bietjes, oogst de bietjes dan zoals je normaal zou doen en bewaar ze gedurende de winter vorstvrij. In het voorjaar beginnen de bietjes uit te lopen en kun je ze opnieuw uitplanten. De bieten zullen nu weer gaan groeien en gaan bloeien. Na de bloei worden de zaden gevormd. Je kunt de zaden oogsten wanneer ze droog en kurkachtig zijn.

De zaden blijven ongeveer 5 jaar kiemkrachtig, mits droog, koel en donker bewaard.