Vers uit eigen tuin

Bloemkool

Algemeen

Bloemkool is een eenjarige groente uit de Brassicaceae (kruisbloemen) familie. De Latijnse naam van bloemkool is Brassica Oleracea var.
botrytis.

Zaaien

Bloemkool kan gezaaid worden van februari tot juli en in september/oktober. Zie de zaai- en oogsttabel onderaan deze pagina voor meer informatie van zaaitijden voor de verschillende teelten.

Aangezien bloemkool veel belagers heeft (denk bijvoorbeeld aan rupsen, slakken, vogels en muizen) is het aan te raden om bloemkool voor te zaaien voordat het op de uiteindelijke plaatst wordt uitgezaaid. Op die manier zijn de bloemkoolplanten al wat groter als ze de volle grond in gaan en dat geeft ze wat meer weerstand tegen belagers.

De ideale kiemtemperatuur ligt tussen de 15 en 20 °C.

Uitplanten

Plant de bloemkoolplanten uit wanneer ze vier echte blaadjes hebben (dus zes blaadjes inclusief de kiemblaadjes). Bloemkool kan vanaf maart tot augustus worden uitgeplant, zie de zaai en oogsttabel voor meer informatie per teeltwijze. Plant de planten uit op ongeveer 60 x 60 cm in de zon of de halfschaduw.

Square foot gardening

Voor square foot gardening kan één plant per vak worden gezet. De planten geven dan echter een kleinere bloemkool dan bij een ruimere plantafstand. Wil je grotere bloemkolen, zet de planten dan 4 planten per negen vakken (45 cm afstand) of 1 plant per 4 vakken (60 cm afstand).

Verzorging

Uiteraard is water geven en onkruid wieden van belang voor de teelt van bloemkool. Daarbij is het aan te raden om een net rond de kolen te spannen. Op die manier wordt het moeilijker voor vogels en vlinders (en dus rupsen) om bij de planten te komen. Dit helpt uiteraard minder goed tegen slakken en muizen (afhankelijk van de maaswijdte van het net), maar het beschermt de kolen in ieder geval iets. Als de koolplanten ouder zijn kun je eventueel het net verwijderen, maar het is ook mogelijk om het de hele teelt te laten zitten.

Als de bloemkool zichtbaar wordt, kan deze worden afgedekt door de bladeren aan de binnenkant van de kool over de kool heen te knakken. Deze verkleurt dan niet door het zonlicht en blijft mooi wit. Probeer de bloemkool zelf zo min mogelijk aan te raken, want ook aanraking kan tot verkleuring leiden.

Oogsten en bewaren

Hou de bloemkool elke dag even in de gaten op het moment dat de bloemkool losser begint te worden kun je het oogsten. Als je daarna nog wacht kan de kool doorschieten en gaan bloeien. Oogst de kool door de steel van de bloemkool af te snijden.

Bloemkool is niet lang houdbaar, dus eet het vooral dezelfde dag. Je kunt de bloemkoolroosjes ook blancheren en invriezen.

Zaai en oogsttabel

Zaai- en oogsttabel bloemkool