Vers uit eigen tuin

Boerenkool

Algemeen

Boerenkool is een echte wintergroente. Het is een koolgewas (zoals de naam al doet vermoeden 🙂 ) Er zijn herfstsoorten en wintersoorten. Allebei de soorten kunnen vorst verdragen, maar de wintersoorten kunnen strengere en langere vorst verdragen dan de herfstrassen. Herfstboerenkool zaai je vroeger en oogst je van het begin van de herfst (september zo ongeveer) tot half december. Winterboerenkool zaai je een maandje later en oogst je vanaf hartje winter, zo rond december, tot maart.

Boerenkool smaakt lekkerder als er vorst overheen is gegaan. Als het kan, laat de boerenkool dan staan tot het een keer gevroren heeft. Als er geen vorst is, kun je de boerenkool na het oogsten ook nog even een paar dagen geschoond en eventueel al gesneden in de vriezer leggen.

 

In het kort

Koolgewas
Zaaien: mei – juli
Oogst: september – maart
Afstand: 50 x 40 cm
Standplaats: zon/halfschaduw

 

Zaaien

Herfstrassen kun je zaaien vanaf mei. Je kunt de boerenkool zaaien op een zaaibedje of direct per plaatse in de volle grond, maar ik vind het makkelijker om boerenkool in de kas of binnen te zaaien. Het kan in mei natuurlijk al flink warm zijn in de kas, dus je kunt er ook voor kiezen om het binnen in de vensterbank te zaaien, in huis is het meestal wat koeler. Als je het namelijk meteen in de volle grond zaait, zijn de kleine plantjes al gelijk blootgesteld aan alle belagers, zoals koolwitjes. Rupsen hebben zo het kleine plantje opgegeten… Nu kun je natuurlijk wel een net over het zaaibed spannen, zodat de plantjes beschermd zijn.
Winterboerenkool zaai je wat later, zo rond juni of juli. Ook deze kun je op een zaaibedje zaaien, maar de koolwitjes zijn nu nog actiever, dus bescherm de plantjes goed. Beschermd in de kas is nu echt té warm.

 

Zaai- en oogsttabel

Zaaitabel boerenkool

Square foot gardening

Boerenkool vormt een grote plant. Met een indeling van één plant per vak heeft de plant genoeg ruimte. Als je erg ongeduldig bent en niet kunt wachten op verse boerenkool, kun je ook vier planten in een vak zetten. De planten blijven (en de bladeren van de planten) blijven dan echter wel veel kleiner, dus de opbrengst is ook minder. Maar, daartegenover staat dan wel dat je sneller kunt oogsten.

Uitplanten en verdere verzorging

Plant de boerenkool uit op zijn definitieve plek als de plant zo’n vier echte blaadje heeft (dus de blaadjes na de kiemblaadjes). Als je de boerenkool al ter plaatse hebt gezaaid, kun je deze stap natuurlijk overslaan ;-).

Bescherm de plantjes door er een net overheen te spannen. Gaas met een maaswijdte van maximaal één centimeter moet genoeg zijn om de koolwitjes weg te houden. Voor belagers zoals de koolvlieg heb een nog fijner net nodig, haast ter grootte van horgaas, dus deze beestjes zijn een stuk moeilijker op afstand te houden.

Als je geen last hebt van vliegen of vlinders, dan is boerenkool een vrij makkelijke plant. Zet de plant zonnig of in de halfschaduw en bemest de grond flink, want koolplanten houden van een voedselrijke grond. Geef water als het droog is en haal het onkruid bij de planten weg en de plant zal vervolgens groeien als kool ;-).

Zodra het erg gaat vriezen zal de boerenkool stoppen met groeien. Herfstboerenkool kan – afhankelijk van de zaaitijd en het weer – al geoogst worden voor de ergste vorst, maar winterboerenkool blijft meestal de hele winter staan. Als het in de voorjaar warmer wordt, begint de plant weer met groeien.

 

Oogsten en bewaren

De herfstboerenkool kun je oogsten van september tot december. Vanaf de herfst tot het begin van de winter dus. De winterboerenkool kun je gerust de hele winter laten staan. De oogst valt tussen december en maart. Na maart wordt het weer warmer – de lente komt er tenslotte aan – en dan schiet de boerenkool door. Oogst de plant dus voor half maart, want als de plant eenmaal bloeit, gaat dit ten koste van de smaak. Het liefst oogst je de boerenkool nadat de vorst er een keer over heen is geweest, dan smaakt de boerenkool lekkerder.

Boerenkool laat zich prima invriezen. Als de boerenkool voor het invriezen eventjes blancheert, kun je het tot wel twaalf maanden in de diepvries bewaren.

 

Zaden oogsten

Verschillende soorten kolen kunnen met elkaar kruizen. Het is dus verstandig om alleen boerenkool in bloei te hebben staan als je boerenkoolzaden wilt oogsten.

Laat de plant in het voorjaar tot bloei komen. De plant wordt groot en krijgt gele bloemen. Na de bloei vormen de zaden zich. Als de zaden helemaal zijn uitgehard en de bloemen verdord zijn, kun je de zaden oogsten. Laat de zaden nog even nadrogen en berg ze dan droog, koel en donker op.

 

Boerenkoolteelt in plaatjes

 

Boerenkoolzaden kopen?

Neem eens een kijkje bij: boerenkoolzaden