Algemeen
Boerenkool is een groente uit de Brassicaceae (kruisbloemen) familie. De Latijnse naam van bloemkool is Brassica Oleracea var. sabellica.
Inhoudsopgave
– Algemeen
– Zaaien
– Uitplanten
– Square foot gardening
– Verzorging
– Oogsten en bewaren
– Zaai en oogsttabel
– Zaden oogsten
Zaaien
Herfstboerenkool kan in mei worden gezaaid. Winterboerenkool wordt vanaf juni tot half juli gezaaid. Boerenkool kan ter plaatse worden gezaaid, maar aangezien kool veel belagers heeft (denk aan rupsen, muizen, vogels en slakken) is het aan te raden om de koolplantjes eerst voor te zaaien en later uit te planten, zodat de planten al wat groter zijn.
De ideale kiemtemperatuur voor boerenkool ligt tussen de 15 en de 20 °C.
Uitplanten
Plant de planten uit wanneer ze minimaal 4 echte blaadjes hebben (dus 6 blaadjes inclusief de kiemblaadjes). De planten kunnen worden uitgeplant op ongeveer 50 tot 60 cm afstand. Boerenkool staat het liefst in de zon of halfschaduw.
Square foot gardening
Voor square foot gardening kan één plant per vak worden geplant.
Verzorging
Uiteraard is water geven en onkruid wieden van belang voor de teelt van boerenkool. Daarbij is het aan te raden om een net rond de kolen te spannen. Op die manier wordt het moeilijker voor vogels en vlinders (en dus rupsen) om bij de planten te komen. Dit helpt niet zo goed tegen slakken en muizen (afhankelijk van de maaswijdte van het net), maar het beschermt de kolen in ieder geval iets. Als de koolplanten ouder zijn kun je eventueel het net verwijderen, maar het is ook mogelijk om het de hele teelt te laten zitten.
Oogsten en bewaren
Je kunt de planten in zijn geheel oogsten, maar het is ook mogelijk om per plant een aantal blaadjes te oogsten en de rest van de plant door te laten groeien. Op deze manier kun je oogsten wat je nodig hebt over een langere tijd.
Het is mogelijk om de boerenkool in te vriezen. Was en snij de boerenkool en blancheer het dan kort. Vervolgens kun je het invriezen.
Zaai en oogsttabel

Zaden oogsten
Zelf zaden oogsten van boerenkool is lastig, omdat de planten makkelijk kruizen met andere koolsoorten. Wil je toch zaden oogsten, oogst dan geen bladeren van de plant en laat de plant de gehele winter staan. In het voorjaar zal de plant gaan bloeien en na de bloei zullen de zaden gevormd worden. Oogst de zaden wanneer de peultjes waarin de zaden zitten droog en bruin zijn. De zaden zijn vier tot vijf jaar kiemkrachtig, mits droog, koel en donker bewaard.