Vers uit eigen tuin

Bosui

Algemeen

De latijnse naam van bosui is Allium cepa. Het behoort dus tot dezelfde soort als de normale ui, het zijn dan ook jong geoogste uitjes. Je kunt zowel het blad als het uitje eten. De familie waartoe de bosui behoort is de Alliaceae, de lookfamilie.

Zaaien

Bosui kan gezaaid worden van maart tot mei. Het makkelijkste is om meteen in de volle grond te zaaien. Bosui kan gezaaid worden in rijtjes met 20 cm tussenafstand. Dun de planten na het kiemen uit op ongeveer 8 cm binnen de rij.

Bosuien staan het liefst op een zonnige plaats, hier groeien ze het beste. Bosuien behoren tot de wortelgewassen. Dit komt mooi uit omdat wortels de uienvlieg verjagen. Door bosuien in de buurt van wortels te zaaien verminder je de kans dat de uien worden aangevallen door de uienvlieg.

Square foot gardening

Voor square foot gardening kan zestien planten per vak worden aangehouden.

Verzorging

Bosuien vragen niet veel verzorging. Water geven bij droogte is belangrijk en verder natuurlijk onkruidwieden

Oogsten en bewaren

Je kunt de bosuien oogsten wanneer je ze groot genoeg vindt. Je kunt ze oogsten als er nog geen duidelijke uitje ontwikkeld is, maar hoe langer je wacht hoe groter het uitje wordt.

Zaai en oogsttabel

Zaai- en oogsttabel bosui

Zaden oogsten

Bosuien kruisen makkelijk met andere uiensoorten. Er is dus een grote kans dat er andere soorten (bos)uien komen uit je zelfgeoogste zaden. Zorg dus dat je geen andere uien in bloei laat komen in de buurt (al is dit zeker op bijvoorbeeld volkstuincomplexen lastig natuurlijk).

Als je zelf zaden wil oogsten moet je de plant laten bloeien, dit gebeurd meestal in het tweede jaar, ook al kan de plant ook in het eerste jaar soms doorschieten. Aan het einde van de bloei zullen er zaden gevormd worden. Wacht totdat de bloem is verdroogt en de zaden mooi zwart, hard en droog zijn. Dan kun je de zaden daarna nog even laten nadrogen op wat keukenpapier en daarna opbergen.

Uienzaden zijn niet lang kiemkrachtig, maar ongeveer één à twee jaar.