Vers uit eigen tuin

Bosui

In het kort
Soort gewas: wortelgewas
Familie: Alliaceae
Plantafstand: 20 x 8 cm
Standplaats: zon
Zaaien: maart – mei
Oogsten: juni – september
Square foot gardening: 16 planten in een vak

Algemeen

De latijnse naam van bosui is Allium cepa. Het behoort dus tot dezelfde soort als de normale ui, het zijn dan ook jong geoogste uitjes. Je kunt zowel het blad als het uitje eten. De familie waartoe de bosui behoort is de Alliaceae, de lookfamilie. In de familie van de bosui horen dus ook onder andere:

Het is handig om hier rekening mee te houden met het maken van een planning voor je moestuin.

Overzichtstabel

Zaai- en oogsttabel bosui

Zaaien

Bosui kan gezaaid worden van maart tot mei. Het makkelijkste is om meteen in de volle grond te zaaien.

Standplaats en vruchtwisseling

Bosuien staan het liefst op een zonnige plaats, hier groeien ze het beste. Bosuien behoren tot de wortelgewassen. Dit komt mooi uit omdat wortels de uienvlieg verjagen. Door bosuien in de buurt van wortels te zaaien verminder je de kans dat de uien worden aangevallen door de uienvlieg.

In de vruchtwisseling is het handig om rekening te houden dat de bosui veel familieleden heeft in andere gewassengroepen (bladgewassen en kruiden, zie: algemeen). Deze familieleden hebben last van dezelfde soort ziektes en plagen, dus het is aan te raden om een vruchtwisseling aan te houden van 1 op 5 jaar met de andere familieleden.

Verzorging

Bosuien vragen niet veel verzorging. Water geven bij droogte is belangrijk en verder natuurlijk onkruidwieden

Bemesting

Bosui heeft niet echt bemesting nodig. Je zou het jaar van tevoren wat goed verteerde stalmest kunnen onderspitten. Als de grond heel erg arm is zou je eventueel een beetje mest kunnen geven.

Oogsten

Je kunt de bosuien oogsten wanneer je ze groot genoeg vindt. Je kunt ze oogsten als er nog geen duidelijke uitje ontwikkeld is, maar hoe langer je wacht hoe groter het uitje wordt.

Zaden oogsten

Bosuien kruisen makkelijk met andere uiensoorten. Er is dus een grote kans dat er andere soorten (bos)uien komen uit je zelfgeoogste zaden. Zorg dus dat je geen andere uien in bloei laat komen in de buurt (al is dit zeker op bijvoorbeeld volkstuincomplexen lastig natuurlijk).

Als je zelf zaden wil oogsten moet je de plant laten bloeien, dit gebeurd meestal in het tweede jaar, ook al kan de plant ook in het eerste jaar soms doorschieten. Aan het einde van de bloei zullen er zaden gevormd worden. Wacht totdat de bloem is verdroogt en de zaden mooi zwart, hard en droog zijn. Dan kun je de zaden daarna nog even laten nadrogen op wat keukenpapier en daarna opbergen.

Uienzaden zijn niet lang kiemkrachtig, maar ongeveer één à twee jaar.