Vers uit eigen tuin

Broccoli

Algemeen

Broccoli is een groente uit de Brassicaceae (kruisbloemen) familie. De Latijnse naam van bloemkool is Brassica Oleracea var.
italica.

Zaaien

Afhankelijk van de teelt wordt broccoli van februari tot augustus gezaaid. Zie de zaai- en oogsttabel onderaan de pagina voor meer details.
Aangezien broccoli veel belagers heeft (denk bijvoorbeeld aan rupsen, slakken, vogels en muizen) is het aan te raden om broccoli voor te zaaien voordat het op de uiteindelijke plaatst wordt uitgezaaid. Op die manier zijn de broccoliplanten al wat groter als ze de volle grond in gaan en dat geeft ze wat meer weerstand tegen belagers. De ideale kiemtemperatuur ligt tussen de 15 en de 20 °C.

Uitplanten

Plant de broccoliplanten uit wanneer ze minimaal vier echte blaadjes hebben (dus zes blaadjes inclusief de kiemblaadjes). Bloemkool kan vanaf maart tot september worden uitgeplant, zie de zaai en oogsttabel voor meer informatie per teeltwijze. Plant de planten uit op ongeveer 45 x 45 cm in de zon of de halfschaduw.

Square foot gardening

Voor square foot gardening kan één plant per vak worden aangehouden. De broccoli’s kunnen dan wel wat kleiner zijn. Wil je grotere broccoli, hou dan een afstand van vier planten per negen vakken aan.

Verzorging

Uiteraard is water geven en onkruid wieden van belang voor de teelt van broccoli. Daarbij is het aan te raden om een net rond de kolen te spannen. Op die manier wordt het moeilijker voor vogels en vlinders (en dus rupsen) om bij de planten te komen. Dit helpt uiteraard minder goed tegen slakken en muizen (afhankelijk van de maaswijdte van het net), maar het beschermt de kolen in ieder geval iets. Als de koolplanten ouder zijn kun je eventueel het net verwijderen, maar het is ook mogelijk om het de hele teelt te laten zitten.

Oogsten en bewaren

Wacht niet te lang met het oogsten van broccoli, want ze kan gemakkelijk doorschieten. Controleer de broccoli elke dag en als de kool wat opener van structuur begint te worden, oogst dan, want dat betekent dat de kool tegen doorschieten aan zit. Eerder oogsten kan ook.

Na het oogsten van de hoofdbroccoli zullen er na een paar weken zijroosjes gevormd worden, dus laat de plant na het oogsten nog even staan als je nog meer wilt oogsten.

Broccoli kan een paar dagen in de koelkast worden bewaard of worden ingevroren. Blancheer de broccoli voor het invriezen.

Zaai en oogsttabel

Zaai- en oogsttabel broccoli

Zaden oogsten

Zelf zaden oogsten van broccoli is lastig, omdat de planten makkelijk kruizen met andere koolsoorten. Wil je toch zaden oogsten, zaai dan vroeg in het voorjaar en oogst niet van de plant. Laat de plant in de zomer tot bloei komen. Na de bloei zullen de zaden worden gevormd en in de herfst zullen de zaden worden gevormd. Oogst de zaden wanneer de peultjes waarin de zaden zitten droog en bruin zijn. De zaden zijn ongeveer vier jaar kiemkrachtig, mits de zaden droog, koel en donker worden bewaard.