Vers uit eigen tuin

Courgette

Algemeen

De Latijnse naam van courgette is
Cucurbita pepo en ze behoort tot de Curcubitaceae familie. Er zijn veel courgettecultivars en allerlei soorten en kleuren. De meeste courgettes maken een grote plant laag bij de grond, de vorm van een rozet. Er zijn echter ook klimcourgettes, deze maken een lange stengel die je kunt opbinden om de courgette zo te laten ‘klimmen’.

Zaaien

Vanaf eind maart kan courgette binnen worden voorgezaaid, maar later kan ook prima. Aangezien de planten pas vanaf mei naar buiten kunnen is het aan te raden om ze in april voor te zaaien, anders zit je al snel met grote planten die nog niet naar buiten kunnen. Het is ook mogelijk om courgettes vanaf mei tot begin juni direct buiten ter plaatse te zaaien.
Courgettes kiemen het beste als de temperatuur rond de 20°C (kamertemperatuur) ligt.

Het is mogelijk om nog planten te zaaien in juli, zodat er in de herfst geoogst kan worden.

Zorg er voor dat de grond waarin je zaait niet te nat is, want dan kunnen de grote zaden snel gaan rotten.

Kijk voor meer details over zaaitijden even in de zaai- en oogsttabel.

Uitplanten

Vroeg gezaaide courgettes kunnen vanaf half april in de kas worden uitgeplant, al moeten de planten dan nog wel worden beschermd tegen nachtvorst. Dan kan er vroeger geoogst worden dan de planten die buiten staan, op die manier kan de oogst gespreid worden. Buiten kunnen de courgettes worden vanaf half mei tot juni worden uitgeplant. Zie voor meer informatie even de zaai- en oogsttabel onderaan deze pagina.

Laat gezaaide planten (juli) kunnen vanaf begin augustus naar de kas, zodat de oogst in de herfst valt.

De planten worden uitgeplant op 100 x 100 cm. Klimcourgettes kunnen op 60 cm van elkaar worden uitgeplant naast een hek.

Square foot gardening

Voor square foot gardening kan beter gekozen worden voor klimcourgettes dan voor de normale courgettes, aangezien die planten veel ruimte innemen. De klimcourgettes kunnen één per vak worden gezaaid, maar één plant per twee vakken geeft de plant net iets meer ruimte.

Wil je toch graag een normale vorm courgetteplant in de moestuin, dan kan het handig zijn om een soort te kiezen die wat kleiner blijft, bijvoorbeeld Ronde de Nice, deze planten hebben namelijk een plantafstand van 60 x 60 cm, en kunnen dus op een afstand van één plant per vier vakken worden uitgeplant.

Verzorging

Courgettes zijn vrij makkelijke planten. Water geven en onkruid wieden zijn uiteraard nodig. Daarbij is het bij klimcourgettes nodig om ze op te binden, aangezien ze niet uit zichzelf zullen klimmen, de stengels zullen eerder over de grond gaan kruipen.

Oogsten en bewaren

Het lekkerste is om de courgettes jong te oogsten, zodat de zaden zich nog niet hebben ontwikkeld. De courgettes zijn na het oogsten nog een paar dagen houdbaar in de koelkast. Het is ook mogelijk om de courgette in stukjes of plakjes in te vriezen.

Zaai en oogsttabel

Zaai- en oogsttabel courgette

Zaden oogsten

Zelf zaden oogsten van courgette is niet moeilijk, maar aangezien courgettes makkelijk onderling kruizen en kruising met bijvoorbeeld sierpompoenen ook mogelijk is, is het lastig om zaden te verkrijgen waar weer dezelfde courgettesoort uit groeit (maar zeker niet onmogelijk!). Sommige van deze kruisingen leveren bittere courgettes op, de bitterstoffen in deze courgettes zijn giftig. De bittere courgettes smaken echter zo bitter, dat je ze waarschijnlijk niet zult opeten en jezelf zo perongeluk zult vergiftigen.

Wil je toch zaden oogsten (je kunt het tenslotte altijd proberen toch?), laat de courgette dan doorgroeien tot het overrijp is. Dit is te zien doordat de courgette dan verkleurd en mogelijk ook zacht wordt. Snijd de courgette open en oogst de zaden. Was ze en laat ze goed drogen voordat je de zaden opbergt.