Vers uit eigen tuin

IJsbergsla

Algemeen

IJsbergsla behoort tot de bladgewassen, net als alle andere slasoorten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld pluksla maakt ijsbergsla een compacte krop met strak over elkaar gevouwen blaadjes. Van alle slasoorten is ijsbergsla de meest knapperige.

Behalve groene is er ook rode en groen-rode ijsbergsla. Al deze soorten hebben echter dezelfde kweekwijze.

In het kort

  • Bladgewas
  • Zaaien: februari – juli
  • Oogst: mei – oktober
  • Afstand: 30 x 30 cm
  • Zon/halfschaduw

Zaaien

Je kunt ijsbergsla van de lente tot de herfst zaaien. Heel vroeg in het jaar kun je de ijsbergsla binnen zaaien. De dagen zijn dan echter erg kort met als gevolg dat er niet veel licht is voor de slaplantjes. Dit heeft als gevolg dat het lange dunne sprietjes worden, wat niet bevordelijk is voor de groei. Beter is het om nog even te wachten en de plantjes in februari/maart in de kas voor te zaaien. In maart kunnen deze plantjes dan in de kas of koude bak worden uitgeplant. Vanaf april tot en met de eerste helft van juli, kun je sla ter plaatse zaaien. (Bescherm de jonge zaaisels dan wel tegen slakken).

Zelf zaai ik de plantjes voor in de kas (of toch eigenwijs binnen, maar dan zo rond maart en niet in januari al) in zaaitrays. Dit vind ik makkelijker dan zaaien in bakjes, omdat je de worteltjes later niet van elkaar hoeft los te halen bij het uitplanten. Als de worteltjes namelijk bij het uitplanten beschadigen, kan dit zorgen voor een tijdelijk groeistilstand.

 

Zaai- en oogsttabel

Zaai- en oogsttabel ijsbergsla

Square foot gardening

IJsbergsla is het lekkerst als je de krop eet en niet de buitenste blaadjes. Bij andere slasoorten zet je bij square foot gardening vier planten in een vak. Vervolgens oogst je deze kropjes jong. Bij ijsbergsla zul je de plant de ruimte moeten geven om een krop te ontwikkelen. Zet hiervoor één plant per vak, of drie planten per twee aanliggende vakken. Als je de jonge buitenste blaadjes ook lekker vind, kun je ook de verdeling van vier plantjes per vak aanhouden.

Uitplanten en verdere verzorging

Als je de sla hebt voorgezaaid in de kas of binnen, plant de plantjes dan in maart/april uit in de kas of koude bak. Vanaf april kunnen de plantjes ook buiten worden uitgeplant. Let dan wel op het weerbericht. Een beetje (nacht)vorst kan de ijsbergsla wel hebben, maar tegen langdurige en strenge vorst kan de plant niet.

IJsbergsla vergt niet veel verzorging. Alleen de basisdingetjes, zoals watergeven en onkruid wieden. Water geven moet vaker gebeuren als het warm is, want dan verliest de plant meer vocht.

In de zomer schiet ijsbergsla snel door, al zijn er wel zomerrassen te vinden die bestand zijn tegen doorschieten. Toch kunnen deze soorten wel gaan bloeien. De kans op doorschieten kun je verminderen door de omstandigheden zo constant mogelijk te houden. Op de temperatuur heb je natuurlijk weinig invloed, maar de hoeveelheid water die de plant krijgt kun je wel regelen.

IJsbergsla is op zich een makkelijke plant om te telen, maar slakken kunnen toch wel een aardig probleem vormen. Een makkelijke oplossing tegen slakekn is slakkenkorrels. Als je de slakkenkorrels onder een bakje legt waar je twee zijkanten uit hebt geknipt, dan blijven de korrels droog en vergaan ze niet door de regen, maar kunnen de slakken er nog altijd makkelijk bij.

 

Oogsten en bewaren

Oogst de ijsbergsla zodra je de krop groot genoeg vindt. De grootte van de krop hangt een beetje af van de soort, maar een krop van 15 tot 20 cm doorsnee is gemiddeld. Laat de sla niet al te lang doorgroeien, want dan is er een kans dat de sla doorschiet.

Je kunt verse ijsbergsla niet heel lang bewaren, maar wel langer dan andere soorten kropsla. Als je de sla een beetje slap is, kun je dat verhelpen door het voor het bereiden even in koud water te leggen. Dan krijgt de sla weer een beetje stevigheid terug.

Was de sla voor het eten goed. Tussen de bladeren van de krop – ook al zitten ze opeen gepakt – kunnen toch beestjes zoals slakken zich schuil houden. Ook kan er aarde en zand tussen de bladeren zijn gekomen. Extra goed wassen dus.

 

Zaden oogsten

Voor het winnen van zaden zul je de sla tot bloei moeten laten komen. De bloeistengel moet zich een weg door de krop van de sla banen, het kan zijn dat dit niet lukt. Dan kun je een snee maken in de krop, zodat de bloeistengel er makkelijker door heen kan komen. Na de bloei zal de plant zaden gaan maken. Wacht tot de zaden goed uitgedroogd zijn en oogst ze dan. Laat ze nog enkele dagen nadrogen op een schoteltje en berg ze dan donker en droog op.

 

IJsbergslateelt in plaatjes

 

IJsbergsla zaden kopen?

Kijk eens bij: ijsbergslazaden