Vers uit eigen tuin

Knoflook

Knoflook is een makkelijke groente voor in de tuin. Daarbij is ze, mits op de juiste manier bewaard, lang houdbaar, waardoor je lang van je eigen geteelde verse knoflook kunt genieten.

Planten
Knoflook zaai je niet, je plant ze. Van een volwassen knoflookbol haal je de zogenaamde ‘teentjes’. Deze plant je uit (met het ‘puntje’ naar boven gericht). Knoflook die in het voorjaar is geplant zal kleinere bollen maken, maar die zijn dan wel sterk van smaak. Als je teentjes in de herfst plant, zullen de plantjes de hele winter stil staan en in het voorjaar zullen ze verder groeien. Ze zullen nu een grotere bol maken.

Bij zaadhandels kun je meestal knoflook kopen, maar mijn ervaring is dat je ook prima knoflook van de supermarkt kan uitplanten. Ik heb echter wel gehoord dat knofloken uit de supermarkt zodanig behandeld kunnen zijn dat ze niet meer uitlopen. Een ander voordeel van het kopen van knofloken bij zaadhandels is dat je de keuze hebt tussen meerdere soorten, leuk om een keer wat anders te proberen dan de ‘gewone’ witte knoflook.

 

Zaai- en oogsttabel 

Zaai- en oogsttabel knoflook

Verdere verzorging

Knofloken vergen niet veel verzorging. Wat water bij droogte en natuurlijk onkruid wieden. De planten groeien eerst en het vormen van de bol gebeurd pas op het laatst.

 

Oogst
Als de bollen groot genoeg zijn kun je ze gewoon uit de grond trekken. Bij mij zijn de plantjes een keer voortijdig bezweken. Toen ik later de grond ging omspitten om er iets nieuws te zaaien, kwam ik plots een klein wit bolletje tegen van een centimeter of vier. Ik kon het in eerste instantie niet plaatsen, maar toen ik later nog vier van die bolletjes vond, sommige iets groter dan andere, viel het kwartje! Het waren mini-knoflookjes. Dus mochten de plantjes het niet overleven, vooral even graven dus!

 

Zaadwinst
Niet van toepassing. Knoflook kan wel bloeien, maar volgens mij maakt knoflook ook geen zaden. Het makkelijkst is om een bol knoflook te bewaren en daar de teentjes weer van uit de planten.