Vers uit eigen tuin

Paprika

Paprika komt uit warmere gebieden dan Nederland. Ze hebben dus ook warmte nodig bij de groei. Hierdoor biedt de teelt in de kas het meeste succes, maar er zijn ook soorten die buiten kunnen worden geteeld. Kies hiervoor soorten die snel groeien en een vroege oogst geven. Dan heb je kans dat het buiten prima lukt 😀

Onrijpe paprika’s zijn groen, welke kleur de paprika uiteindelijk ook krijgt, en kunnen gewoon gegeten worden. Ze zijn wat minder zoet en zijn een beetje bitter. (Je kunt dus ook geen zaden kopen (of winnen) van groene paprika’s. Gekochte groene paprika’s zullen in een rijp stadium afrijpen naar een andere kleur en aangezien groene paprika’s onrijp zijn, zullen zelf gewonnen zaden niet kiemkrachtig zijn).

Behalve de bekende rode, gele en groene paprika’s zijn er ook onder andere paars en bruinachtige paprika’s. Ook de vorm kan sterk verschillen. Sommige paprika’s kunnen qua vorm op de bekende hete pepers lijken en sommige pepers lijken op paprika’s, bepaal dus niet op uiterlijk of iets een paprika of een peper is.

Zaaien

Zaai de paprika’s vroeg in het jaar binnen, vooral als je de planten buiten wilt zetten is dit van belang. Hoe lang het duurt voor de zaden kiemen is erg afhankelijk van de temperatuur. Bij 27 ºC kiemen de zaden binnen een week. Bij 20 tot 22 ºC duurt het kiemen 2 tot 3 weken en als de temperatuur onder de 18 ºC komt, zullen de zaden helemaal niet kiemen, maar wachten tot de temperatuur omhoog gaat.
De temperatuur van over de 25 ºC bereik je het makkelijkst als je de plantjes in een elektische propagator kan opkweken. Als je de plantjes echter op bijvoorbeeld de kachel zet (die zo vroeg in het jaar meestal wel aan staat) heb je meestal ook de goede temperatuur om de plantjes op te kweken. Het kiemen duurt dan natuurlijk wel langer dan een week.

Zaai de zaden in potgrond vermengt met wat grof zand (ongeveer 1 deel zand op vier delen potgrond) of natuurlijk in zaaigrond, die te koop is in tuincentra. Het makkelijkst is om de plantjes in een tray te zaaien, één plantje per vakje. Dan raken de wortels niet beschadigd bij het overpotten. Als de wortels wel beschadigt raken, krijgen de plantjes een groeiachterstand. Ook als de zaden gekiemd zijn zullen ze stoppen met groeien zodra de temperatuur onder de 18 – 20 ºC komt. Zet ze dus zo licht en warm mogelijk.

De plantjes kunnen worden verspeend/verpot als de planten kun eerste echte blaadjes krijgen (dus eigenlijk het derde en het vierde blaadje, want de eerste twee zijn de kiemblaadjes). Je kunt de plantjes met z’n drieën in een 9 cm potje zetten. Je kunt ze later ook met z’n drieën bij elkaar uitplanten, dat scheelt ruimte en je hebt drie keer zo veel opbrengst.

Zaai- en oogsttabel

Zaai- en oogsttabel paprika

Verdere verzorging

Paprika’s zijn eenjarig en niet winterhard, dus plant ze pas uit na half mei, als er onofficieel geen kans meer is op nachtvorst (IJsheiligen).
Voor de planten die buiten in de volle grond staan kun je eventueel een afdakje maken, gewoon simpel, bijvoorbeeld van strakgespannen plastic. Zo staan de planten beschut tegen regen en blijft er wat warmte onder hangen. Geef ze een plekje uit de wind.Zet een stok bij de paprika’s, anders kunnen ze omvallen door de hangende paprika’s (want de hoofdstam is niet zo dik). Paprika’s zijn zelfbestuivend. Buiten is dit geen probleem, de wind zorgt voor het bewegen van de plant en er zijn natuurlijk ook nog insecten die voor bestuiving zorgen. In de kas is geen wind en er komen bijna geen insecten. Tik dus dagelijks even tegen de stok of plant, zo bewegen de planten en zullen de bloemen bevrucht worden en vrucht gaan zetten.

Paprika planten moeten een beetje gesnoeid worden. De plant gaat zich vertakken in 4 à 5 takken. Je kunt de plant tot de plek waar ze zich wil vertakken (ongeveer op 30 cm hoogte) kaal houden. Zo komt er lucht en licht in de plant. Voor de kasteelt kun je 3 vertakkingen per plant behouden, voor de buitenteelt 2. Je kunt dieven en eventuele grote in de weg zittende bladeren ook weghalen. (Zorg natuurlijk wel dat er genoeg bladeren aan de plant zitten voor een gezonde groei).

Oogst

Zoals eerder gezegd kun je zowel de groene onrijpe, als de gekleurde rijpe paprika’s oogsten. Beide zijn eetbaar maar hebben een andere smaak. Het is dus een beetje afhankelijk van wat je lekkerder vindt en wat je ermee wilt doen wanneer je ze oogst. Koel bewaard zijn de paprika’s nog wel een dag of twee/drie houdbaar, maar het lekkerst zijn ze als ze vers gegeten worden.
Het oogsten is niet moeilijk: je knipt de rijpe paprika’s gewoon van de plant met een schaar.

Je kunt de paprika eventueel invriezen, in blokjes of reepjes, net wat je handig vindt. Ze zijn dan niet lekker meer om zo rauw op te eten, maar je kunt ze nog prima gebruiken in warme gerechten. Laat de paprika niet ontdooien, maar gooi ze bevroren in de warme pan.

Zaadwinst

Paprika’s kruizen makkelijk met peper. Een paprika die gekruist is met een peper zal altijd pittig van smaak zijn (misschien niet zo pittig als de peper, maar wel wat pittiger dan de paprika). Het uiterlijk kan wel dat van de paprika zijn. Houd de paprika’s en pepers voor de zaadteelt dan ook goed van elkaar gescheiden.

Kies voor de zaadteelt een gezonde plant en kies een gezonde vrucht. Laat deze paprika goed rijp worden (eigenlijk dus een klein beetje overrijp). Haal de zaden uit de paprika en laat ze nog een weekje nadrogen. Berg ze koel en donker op.

Paprika zaden kopen?

Kijk eens bij: paprikazaden