Vers uit eigen tuin

Radijs

Koolsoorten zijn over het algemeen moeilijke planten om te telen, maar Radijsjes vormen de uitzondering. Ze kiemen en groeien snel, enkele weken na het zaaien kan er al geoogst worden.Behalve de ronde rode radijsjes die je vaak in de supermarkt ziet liggen, bestaan er ook nog langwerpige radijsjes in zowel rode, witte als roodwitte kleuren.

Zaaien

Ik heb vaak op internet gelezen dat je radijsjes niet zou kunnen voorzaaien, maar ik was eigenwijs en heb het toch eens geprobeerd. Conclusie: het kan prima, alleen het is wel wat extra en onnodig werk. Meteen op de juiste plek zaaien is gewoon veel makkelijker.
Radijsjes zaai je dus in principe gewoon meteen in de volle grond op hun officiële plek. Je kunt ze breedwerpig zaaien of in rijtjes, dat maakt op zich niet veel uit, maar op rijtjes is vaak makkelijker met onkruiden wieden omdat je dan ziet dat alles wat recht in een rijtje groeit moet blijven staan.

Als je radijsjes onder glas wilt zaaien, vroeg en laat in het jaar, moet je bij het uitzoeken van de radijszaden goed opletten dat de radijsjes geschikt zijn voor de kasteelt. Er zijn namelijk twee soorten radijsjes: ‘buitenradijsjes’ en ‘kasradijsjes’. Als je buitenradijsjes in de kas teelt, zal de plant heel veel blad maken, maar bijna geen radijs. Kassoorten hebben hier geen last van. Kassoorten kunnen wel gewoon buiten geteeld worden, dit levert meestal geen problemen op. Bij radijsjes die geschikt zijn voor de kasteelt staat achter de soortnaam het woord ‘broei’.

Zaai en oogsttabel

Verdere verzorging

Radijsjes vergen niet veel verzorging. Waar je wel op moet letten is dat de radijsjes in droge perioden wat water krijgen. Als het verschil tussen droge en natte periodes te groot is, kunnen de radijsjes barsten.

Oogst

Al zo’n 6 weken na het zaaien, als de omstandigheden mee zitten, kun je de radijsjes oogsten. Je haalt ze makkelijk uit de grond.
Het is handig om meteen na het oogsten van de radijsjes het loof eraf te halen, want de radijsjes worden snel zacht. Als je ze met loof en al laat liggen, zijn ze binnen een dag al niet mee eetbaar (zacht en bruinig, in plaats van knapperig en rood).

Zaadwinst

Als je zaden wilt verzamelen van de radijsjes moet je ze tot bloei laten komen. Ik heb zelf nog geen zaden van radijsjes verzameld. Volgens sommigen komen de radijsjes in de zomer zelf tot bloei wanneer ze doorschieten, volgens andere moet je de radijsjes oogsten, het loof half afknippen en de radijsjes weer terug planten (goed water geven na het uitplanten). Ik ga deze tactieken dit jaar beide proberen en ik zal na het winnen van de zaden het resultaat hier neerzetten.

Radijszaden kopen?

Kijk eens bij: radijszaden