Vers uit eigen tuin

Rucola

Algemeen

Rucola, ook wel bekend als raketsla, behoort tot de bladgewassen. Ze behoort echter ook tot de Brassicales familie (de kolen). Het is handig hiermee rekening te houden met de vruchtwisseling.

Zaaien

Je kunt Rucola het hele jaar door zaaien. Vroeg en laat in het jaar in de kas of in de koude bak en de rest van het jaar gewoon in de volle grond (of een pot) buiten. Je kunt ze ook heel vroeg in het jaar binnen zaaien en dan naar de kas verhuizen, maar dat is eigenlijk niet nodig. Direct onder glas zaaien is veel handiger en het scheelt veel werk om te zorgen dat de zaailingen niet te lang en te dun worden.
De zaden kiemen snel, het duurt zo’n vijf tot zeven dagen voor de eerste blaadjes boven de grond uit komen.
Je kunt de planten vrij dicht bij elkaar zaaien/uitdunnen. Een plantafstand van 10 x 10 cm is al meer dan genoeg.

Zaai en oogsttabel

Verdere verzorging

Geef de spinazieplantjes water tijdens droge periode. Vooral de jonge plantjes kunnen wel wat vocht gebruiken. Let na het zaaien op voor muizen, vogeltjes en andere dieren die dol zijn op zaadjes. Verder verlangt de spinazie niet veel verzorging.

Oogst

Oogst de spinazie zodra deze groot genoeg is. Als je het groeipunt van de spinazie laat zitten, is er nog kans dat er een tweede kleinere oogst van de plantjes gehaald kan worden. Als je te lang wacht met het oogsten van de spinazie, gaat het blad verkleuren.

Rucolazaden kopen?

Kijk eens bij: rucolazaden