Vers uit eigen tuin

Spinazie

Algemeen

Spinazie is een mooie groente om als voor- of nateelt te telen, omdat er veel rassen zijn die in de zomer doorschieten. Er zijn echter veel spinazierassen, sommige het meest geschikt voor de vroege voorjaarsteelt, andere voor de zomerteelt en weer andere voor de herfst- of de winterteelt.
Al die rassen kunnen worden ingedeeld in twee categorieën:
Scherpzadige spinazie voor de koude teelten (zoals de winterteelt en de vroege voorjaarsteelt) en de rondzadige rassen, die minder snel doorschieten en dus geschikt zijn voor de warmere teelt (Zoals de warme lente-, zomer- en herfstteelt).

Zaaien

Spinazie zaai je direct ter plaatse. Je kunt ze zaaien in regels of breedwerpig, net wat je makkelijk vindt. Zaai niet alle spinazie in één keer, maar om de zoveel weken een rijtje. Dan is de oogst gespreid over een langere periode. (Al kun je natuurlijk ook spinazie invriezen als je teveel spinazie hebt). Voor een maaltje spinazie heb je wel wat spinazie nodig, want bij het verhitten van spinazie slinkt het erg in.

Zaai- en oogsttabel

Verdere verzorging

Geef de spinazieplantjes water tijdens droge periode. Vooral de jonge plantjes kunnen wel wat vocht gebruiken. Let na het zaaien op voor muizen, vogeltjes en andere dieren die dol zijn op zaadjes. Verder verlangt de spinazie niet veel verzorging.

Oogst

Oogst de spinazie zodra deze groot genoeg is. Als je het groeipunt van de spinazie laat zitten, is er nog kans dat er een tweede kleinere oogst van de plantjes gehaald kan worden. Als je te lang wacht met het oogsten van de spinazie, gaat het blad verkleuren.

Spinaziezaden kopen?

Kijk eens bij: spinaziezaden