Vers uit eigen tuin

Klimcourgettechaos

Dit jaar heb ik een nieuwe plant uitgeprobeerd: de klimcourgette (soort: long green trailing). Deze courgette heeft een andere groeivorm dan de ‘normale’ courgette. Een normale courgette maakt namelijk een groot rozet, met de courgettes die dan in het hart van de plant groeien. De klimcourgette maakt daarentegen lange stengels die je kunt opbinden, zodat de courgette klimt. Hij maakt ook net als een komkommerplant van die flexibele stengels die hij helemaal om de stok (of buurplanten) kan wikkelen om zich vast te houden. Deze groeivorm klonk heel ideaal voor in mijn niet zo grote moestuin, omdat ik de plant strak langs de schutting kon laten klimmen en niet een ruime vierkante meter grondoppervlak hoefde op te offeren voor één courgetteplant.

De courgette kiemden snel, maar groeide in het begin heel langzaam. Toen ik eind juli op vakantie ging stonden er vier plantjes met elk twee à drie bladeren. Ik heb ze allevier laten staan met de gedachte om na de vakantie te kijken welke plant mijn twee weken afwezigheid het best hadden overleefd en de andere weg te halen. Toen ik echter na de vakantie terug kwam, waren de planten gegroeid als kool en zaten ze letterlijk met elkaar in de knoop (en ook met de andere planten die in hun nabijheid stonden).

Het eerste wat ik gedaan heb ik de snoeischaar gepakt (en de tuinhandschoenen, de courgetteplant heeft namelijk haartjes op de stelen en de bladeren die bij mij nogal irriteren) en de plant drastisch gesnoeid. Het was zo’n wirwar van takken en bladeren dat nauwelijks nog te zien was welke stengel bij welke plant hoorde en ik heb dan ook perongeluk van twee van de vier planten de hoofdstengel doorgeknipt. Maar dat was niet zo heel erg, want ik had er nog steeds twee over en ik had duidelijk geen ruimte voor vier courgetteplanten 😉 En de stengels waar de twee bloemen aanzaten heb ik gelukkig niet perongeluk weggesnoeid. Het waren dan wel twee mannelijke bloemen, dus er was nog geen kans op een courgette, maar er zaten aan die tak nog genoeg bloemknoppen van ook vrouwelijke bloemen.

Nadat mijn snoeiwoede voorbij was, vreesde ik dat ik misschien te veel van de planten had weggesnoeid, want de courgettes stonden er maar een beetje zielig kaaltjes bij, in vergelijking met de volle plant die eerder de tuin had gedomineerd. De berg snoeiafval leek meer courgetteplantdelen te bevatten dan wat er nu nog daadwerkelijk aan de plant zat.

Al snel merkte ik dat ik niet bang hoefde te zijn dat ik de plant per ongeluk vermoord had door mijn snoeiwerkzaamheden, want de plant maakte al snel weer een hoop nieuwe bladeren aan. En nu, een week of drie later, zit de plant vol bloemen en zelfs al twee courgettes en groeit de plant haast sneller dan ik er tegenop kan snoeien. Toen ik vorige week terugkwam van mijn introductieweek van de universiteit had ik een zijtak van de plant gemist met snoeien en die groeit nu door de Japanse esdoorn. (Na het schrijven van dit blogbericht pak ik mijn snoeischaar maar weer even om de esdoorn te bevrijden van de wurggreep van de courgette). En een andere zijtak groeit rustig over het terras en weer een andere woekert over het gras.

De bladeren zijn zo groot dat ze de bietjes en worteltjes compleet overschaduwen. De plant is wel geschikt voor kleine moestuinen (ik zal de klimcourgette zeker aanraden in plaats van een ‘normale’ courgette), maar er gaat wel veel tijd zitten in snoeien. Daarbij zou ik aanraden om zeker twee stengels van de plant te laten staan (of twee planten met ieder één hoofdstengel) omdat je dan meer kans hebt dat er een mannelijke en een vrouwelijke plant op dezelfde dag bloeien. Courgettebloemen bloeien namelijk maar één dag en om een bevruchte vrouwelijke bloem – en dus een courgette – te krijgen moet de vrouwelijke bloem gelijk open zijn met een mannelijke bloem (en er moet dan natuurlijk ook nog even een bijtje langskomen, maar dat gaat hier eigenlijk altijd wel goed. En anders kun je altijd zelf nog met een wattenstaafje van stuifmeel van de mannelijke bloem naar de vrouwelijke bloem overbrengen). Als je echter regelmatig even snoeit en eventueel in de weg hangende bladeren weghaalt, dan is de plant zeker goed in toom te houden. 🙂

 

2 Reacties

  1. michael janssen

    ben heel blij met dit verhaal,weet nu wat er spontaan is gaan groeien en die ik langs een pergola heb opgebonden,er waren zijn niet veel vruchten,wel ontzettend veel mannelijke bloemen maar 1 courgette van 18.6 kilo is niet mis,ook alle zijranken gesnoeid tot aan de eerste bloem,en er hangt er nog 1 maar niet zo groot,rest van de vruchtbeginselen gingen rotten dus weggesnoeid.

    Reageren
  2. michael janssen

    moderator nb: foutje ingeslopen van 1kg in mijn bericht het is 8,6 kg foto,s aanwezig indien gewenst met normale courgette ernaast en of met kat ernaast en weegschaal

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *