Vers uit eigen tuin

Kweekgras verwijderen

Taaaadaaaaa:

Het heeft wat moeite gekost, maar de tuin is leeg! Of nou ja, bovengronds dan. Want kweekgras en ik hebben elkaar goed leren kennen de afgelopen maanden en kweekgras is een waardige tegenstander! Toen ik eenmaal achter in de tuin was en echt geprobeerd had om zo veel mogelijk wortels te verwijderen, begon het gras vrolijk weer op te komen in de voorkant van de tuin… Dus ondergronds zitten nog genoeg rhizomen (de wortels waaruit weer nieuwe planten kunnen groeien), dus zolang die niet weg zijn blijft het terugkomen.

Maar goed, het is al een stuk beter dan het was en ik heb al aardig wat weggehaald. Om een beter beeld te krijgen van hoeveel onkruid en van deze tuin is gekomen: de hoop achter in de tuin is ongeveer vijf bij tweeënhalve meter en is op het hoogste punt ongeveer een meter hoog! Het gaat nog wel even duren voordat dat gecomposteerd is, maar volgens de tuinders op de omliggende tuintjes krijg je er mooie compost van, dus ik wacht geduldig af :-).

Ik heb meerdere manieren uitgeprobeerd om het kweekgras te verwijderen. Gewoon eruit trekken zoals je gewend bent om met onkruid te doen werkt niet, zeker de grote pollen hebben een flink wortelstelsel en zijn erg zwaar, die krijg je er niet zomaar uit getrokken. Als je het er wel uitgetrokken krijgt is de kans groot dat een deel van de wortels zijn afgebroken, waardoor het onkruid weer verder kan groeien.
De volgende stap was de schoffel en de spade, want dat was het enige tuingereedschap wat ik in het begin had. De schoffel was succesvoller dan je misschien zou denken, vooral voor de kleinere kweekgrasplantjes, die geen grote pol hadden gemaakt. Je kunt de schoffel dan op ongeveer 5 cm diepte in de grond onder het gras steken en met wat kracht kun je dan de plant losmaken. Er blijven echter op deze manier nog wel wortels in de grond achter, dus ik zou deze techniek niet aanraden. Hierbij een actiefoto van de eerste dag werk:

De spade was een grotere verbetering, zeker als je een goede scherpe spade hebt. Hoewel dat aardig ging, kost het veel kracht. Het grote nadeel van het gebruik van de spade is dat je de wortels steeds doormidden hakt, en ook de kleine stukjes wortels kunnen weer nieuwe planten maken.

Uiteindelijk heb ik een spitvork gekocht en dat kan ik iedereen aanraden! De spitvork heeft veel voordelen ten opzichte van de spade: je hakt de wortels niet doormidden, het gaat zelfs als de grond aangestampt is en de wortels een dicht netwerk vormen nog vrij makkelijk de grond in en je kunt de plant na het loswrikken prikken aan de spitvork en de losse aarde er dan afschudden, zonder dat je hoeft te bukken om de pol met je handen op te pakken.

Ik heb geprobeerd in foto’s vast te leggen hoe ik het kweekgras uiteindelijk heb verwijderd, maar ik was alleen op de tuin dus ik kon geen actiefoto’s maken zoals hierboven ;-). De spitvork staat er dus een beetje zielig en verlaten bij op onderstaande foto’s, maar hopelijk is het idee duidelijk.

1) Je steekt de spitvork in het gras, ongeveer 20 – 30 cm vanaf de ruimte die je al vrij hebt gemaakt. (Of gewoon ergens in het gras als je nog een begin moet maken)

2) Vervolgens kantel je de spitvork naar achteren, zodat je het gras naar voren en omhoog haalt.

3) De graspol laat in de meeste gevallen nu makkelijk los van de rand. Als dat niet zo is kun je stap 2 op meerdere plekken rond de pol herhalen.

4) Je kunt de graspol dan opprikken met de spitvork en uitschudden, zodat de meeste aarde loslaat van de wortels. Daarna kan het op de compost/onkruidhoop.

Ik heb bijgehouden hoe veel tijd ik kwijt ben geweest aan het vrijmaken: ongeveer 35 uur. Maar de tuin is nog niet helemaal klaar om te gebruiken. De tractor is afgelopen week geweest om te spitten, dus dat hoef ik gelukkig niet te doen (anders zou het nog veel langer hebben geduurd), maar nu de grond los is ga ik nog met de hand zo veel mogelijk van de overgebleven wortels uit de grond halen, dus dat is ook nog wel een paar uurtjes werk.

En omdat ik zelf nu ook wel een beetje genoeg heb van foto’s van een kale tuin, sluit ik dit blogberichtje af met een foto van de paprika- en auberginezaailingen, die achter het raam in de woonkamer staan te genieten van het lentezonnetje :-).

7 Reacties

 1. Tinie

  De geschiedenis herhaalt zich in mijn verwaarloosde moestuin.
  Heb jij nog geprobeerd het veld te verstikken met zwart landbouwplastic?
  Deel twee wil ik op deze wijze uit proberen.

  Reageren
  1. Isabelle (Auteur bericht)

   Ik heb een deel van de tuin afgedekt met worteldoek. In het worteldoek heb ik gaten gemaakt om planten in te zetten. Ergens in de aankomende weken zal ik het worteldoek eraf halen en doorschuiven naar de velden die geen worteldoek hadden afgelopen jaar. Hopelijk is een groot deel van het onkruid dan inderdaad verdwenen door een gebrek aan licht! Ik zal de resultaten van dit afdekken met worteldoek later nog laten weten!

   Reageren
  2. Mevr.L.de Groof

   Kunnen we elkaar de hand reiken,ook ik heb op de gehuurde volkstuin veel kweekgras en door deze topic heb ik nu wéér zin om het te bestrijden…..met een riek en uitschudden kost wel tijd maar daar heb je een volkstuin voor…..en fitness genoeg… dankjewel voor het advies ben er zeer mee geholpen

   Reageren
 2. Mirjam

  Je zegt dat je het gras op een composthoop hebt gelegd. Composteert gras? Blijft het niet te lang leven zodat als je het als compost op je tuin gooit gelijk weer gaat groeien?
  Ik heb gelezen dat (kweek) gras enorm veel mineralen bevat (en dus uit de bodem heeft gehaald) en zou dat graag weer als compost terug willen geven. Maar weet niet hoe.
  Heb jij een idee?

  Reageren
  1. Isabelle (Auteur bericht)

   Ik heb alle het gras samen met alle andere soorten onkruid die in de tuin groeiden inderdaad op één grote hoop gegooid. Vorig jaar kwam deze composthoop gedurende het jaar weer tot leven, want veel soorten onkruid liepen inderdaad weer uit. Ik heb wel het idee dat als ik nu wat dieper in de grashoop graaf het wel echt meer vergaan is dan vorig jaar, de hoop lijkt ook flink lager te zijn dan vorig jaar. Hoe lang het duurt voordat het allemaal echt gecomposteerd is en of het dan genoeg vergaan is om niet meer uit te lopen weet ik helaas niet, maar volgens mijn tuinburen (die ook allemaal last hebben van kweekgras) composteert het uiteindelijk wel en krijg je er goede compost van. Eind dit jaar/begin volgend jaar ligt de hoop er twee jaar. Dan wil ik eens wat compost uit het binnenste deel van de berg halen en uitstrooien over een veldje, om te kijken hoe dat gaat.
   Ook wil wil ik dit jaar de grashoop gaan afdekken met worteldoek en er dan vervolgens pompoenen in planten. Op die manier komt er heel wat minder licht bij de composthoop en zo hoop ik te voorkomen dat de planten op de composthoop gewoon weer uitlopen. Hopelijk versnelt dat het composteren.
   Voor het onkruid en snoeiafval wat ik nu uit de tuin haal heb ik trouwens van pallets een composthoop gebouwd. Dus al het kweekgras ligt dus op een andere plek dan de composthoop die ik nu gebruik voor mijn tuinafval.

   Reageren
  2. Mevr.L.de Groof

   Om mineralen weer terug in de grond te krijgen kun je lavameel gebruiken dat werkt ook tegen heermoes ofwel kattenstaart……succes

   Reageren
  3. Mevr.L.de Groof

   Heb een hele goede tip voor je om de mineralen weer terug te geven op het stuk land….Lavameel kun je bij tuincentrum kopen is overigens ook goed tegen Heermoes ofwel Kattenstaart die het mineralen tekort aan geeft…..trek het ERUIT maar laten liggen…..en wat Lavameel toevoegen….. succes

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *