Vers uit eigen tuin

Kweekgras verwijderen

Taaaadaaaaa:

Het heeft wat moeite gekost, maar de tuin is leeg! Of nou ja, bovengronds dan. Want kweekgras en ik hebben elkaar goed leren kennen de afgelopen maanden en kweekgras is een waardige tegenstander! Toen ik eenmaal achter in de tuin was en echt geprobeerd had om zo veel mogelijk wortels te verwijderen, begon het gras vrolijk weer op te komen in de voorkant van de tuin… Dus ondergronds zitten nog genoeg rhizomen (de wortels waaruit weer nieuwe planten kunnen groeien), dus zolang die niet weg zijn blijft het terugkomen.

Maar goed, het is al een stuk beter dan het was en ik heb al aardig wat weggehaald. Om een beter beeld te krijgen van hoeveel onkruid en van deze tuin is gekomen: de hoop achter in de tuin is ongeveer vijf bij tweeënhalve meter en is op het hoogste punt ongeveer een meter hoog! Het gaat nog wel even duren voordat dat gecomposteerd is, maar volgens de tuinders op de omliggende tuintjes krijg je er mooie compost van, dus ik wacht geduldig af :-).

Ik heb meerdere manieren uitgeprobeerd om het kweekgras te verwijderen. Gewoon eruit trekken zoals je gewend bent om met onkruid te doen werkt niet, zeker de grote pollen hebben een flink wortelstelsel en zijn erg zwaar, die krijg je er niet zomaar uit getrokken. Als je het er wel uitgetrokken krijgt is de kans groot dat een deel van de wortels zijn afgebroken, waardoor het onkruid weer verder kan groeien.
De volgende stap was de schoffel en de spade, want dat was het enige tuingereedschap wat ik in het begin had. De schoffel was succesvoller dan je misschien zou denken, vooral voor de kleinere kweekgrasplantjes, die geen grote pol hadden gemaakt. Je kunt de schoffel dan op ongeveer 5 cm diepte in de grond onder het gras steken en met wat kracht kun je dan de plant losmaken. Er blijven echter op deze manier nog wel wortels in de grond achter, dus ik zou deze techniek niet aanraden. Hierbij een actiefoto van de eerste dag werk:

De spade was een grotere verbetering, zeker als je een goede scherpe spade hebt. Hoewel dat aardig ging, kost het veel kracht. Het grote nadeel van het gebruik van de spade is dat je de wortels steeds doormidden hakt, en ook de kleine stukjes wortels kunnen weer nieuwe planten maken.

Uiteindelijk heb ik een spitvork gekocht en dat kan ik iedereen aanraden! De spitvork heeft veel voordelen ten opzichte van de spade: je hakt de wortels niet doormidden, het gaat zelfs als de grond aangestampt is en de wortels een dicht netwerk vormen nog vrij makkelijk de grond in en je kunt de plant na het loswrikken prikken aan de spitvork en de losse aarde er dan afschudden, zonder dat je hoeft te bukken om de pol met je handen op te pakken.

Ik heb geprobeerd in foto’s vast te leggen hoe ik het kweekgras uiteindelijk heb verwijderd, maar ik was alleen op de tuin dus ik kon geen actiefoto’s maken zoals hierboven ;-). De spitvork staat er dus een beetje zielig en verlaten bij op onderstaande foto’s, maar hopelijk is het idee duidelijk.

1) Je steekt de spitvork in het gras, ongeveer 20 – 30 cm vanaf de ruimte die je al vrij hebt gemaakt. (Of gewoon ergens in het gras als je nog een begin moet maken)

2) Vervolgens kantel je de spitvork naar achteren, zodat je het gras naar voren en omhoog haalt.

3) De graspol laat in de meeste gevallen nu makkelijk los van de rand. Als dat niet zo is kun je stap 2 op meerdere plekken rond de pol herhalen.

4) Je kunt de graspol dan opprikken met de spitvork en uitschudden, zodat de meeste aarde loslaat van de wortels. Daarna kan het op de compost/onkruidhoop.

Ik heb bijgehouden hoe veel tijd ik kwijt ben geweest aan het vrijmaken: ongeveer 35 uur. Maar de tuin is nog niet helemaal klaar om te gebruiken. De tractor is afgelopen week geweest om te spitten, dus dat hoef ik gelukkig niet te doen (anders zou het nog veel langer hebben geduurd), maar nu de grond los is ga ik nog met de hand zo veel mogelijk van de overgebleven wortels uit de grond halen, dus dat is ook nog wel een paar uurtjes werk.

En omdat ik zelf nu ook wel een beetje genoeg heb van foto’s van een kale tuin, sluit ik dit blogberichtje af met een foto van de paprika- en auberginezaailingen, die achter het raam in de woonkamer staan te genieten van het lentezonnetje :-).

2 Reacties

 1. Tinie

  De geschiedenis herhaalt zich in mijn verwaarloosde moestuin.
  Heb jij nog geprobeerd het veld te verstikken met zwart landbouwplastic?
  Deel twee wil ik op deze wijze uit proberen.

  Reageren
  1. Isabelle (Auteur bericht)

   Ik heb een deel van de tuin afgedekt met worteldoek. In het worteldoek heb ik gaten gemaakt om planten in te zetten. Ergens in de aankomende weken zal ik het worteldoek eraf halen en doorschuiven naar de velden die geen worteldoek hadden afgelopen jaar. Hopelijk is een groot deel van het onkruid dan inderdaad verdwenen door een gebrek aan licht! Ik zal de resultaten van dit afdekken met worteldoek later nog laten weten!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *