Vers uit eigen tuin

Terug van weggeweest

*Veegt dikke laag stof van blog*

Het is een lange tijd geleden dat ik iets op mijn blog heb geplaatst, ruim een jaar! Dat was niet helemaal de bedoeling, maar door het begin van mijn studie en het gebrek aan een tuin, zijn het tuinieren en de site afgelopen jaar een beetje op een laag pitje komen te staan. Maar eind vorig jaar kwam er plots een mooie kans: een volkstuin op vijf minuten fietsen afstand, 150 vierkante meter groot! Dus als het goed is heb ik dit jaar weer genoeg werk te doen in de tuin en dus ook weer genoeg om over te schrijven!

Dit is hoe de tuin er uit zag eind september vorig jaar. De vorige huurder was toen nog de officiële eigenaar, maar ik mocht alvast aan de gang met het vrijmaken van de tuin. Als je het nog een tuin mag noemen tenminste, want het was inmiddels meer een soort onkruidoerwoud. Het kweekgras stond een meter hoog en er stonden onkruidplanten tussen die net zo groot waren als ik!

Het eerste wat ik dan ook heb gedaan is op expeditie gaan in dit oerwoud, eens kijken wat er zoal in stond en of er nog wat leuks te ontdekken viel tussen al het kweekgras en andere onkruiden. En er vielen nog best veel leuke dingen te ontdekken eigenlijk: drie mooie rabarberplanten, wat verdwaalde aardbeienplanten, venkel, verschillende soorten bloemen waarvan ik geen idee heb of het onkruid is of niet, maar die er wel leuk uit zien, berenklauw (oké, dat was dan niet zo’n leuke ontdekking, hoewel het wel een mooie plant is) en tot slot: ruim 30 vierkante meter aan gele bloemen. Ik heb geen idee welke soort het is, maar ik vind ze heel erg leuk en ze blijven lang mooi als snijbloemen :-). Mocht iemand een idee hebben welke bloemen het zijn, hoor ik het graag!

Inmiddels is het grootste deel van de tuin vrij, zo’n 110 vierkante meter, dat heeft ruim twintig uur gekost. Het zou nog veel langer gaan duren als ik de tuin ook nog helemaal zou moeten spitten met de hand, maar gelukkig hoeft dat niet. Samen met mijn tuinbuurvrouw (die haar tuin heeft overgenomen van dezelfde vorige huurder, en wiens tuin dus in dezelfde staat verkeert) gaan we regelen dat er een tractortje doorheen gaat om alles om te ploegen, zodat we dat zelf niet hoeven te doen, dat scheelt een hoop werk! En dit is hoe de tuin er dan nu bij ligt:

Al een heel stuk beter nietwaar? (Ik geef eerlijk toe dat het er ook al beter uit ziet omdat de berm is gemaaid) Er moet achterin de tuin nog wel een berg planten uit hoor, hoe leuk ik die gele bloemen ook vind, dertig vierkante meter is een beetje overdreven, en die mega berg gras en onkruid die nu in de tuin ligt moet opzij voordat de tractor erin kan (daar had ik misschien bij na moeten denken voordat ik die hele berg ging opbouwen midden in de tuin!) Dus ik heb nog wel wat uurtjes spierpijn te gaan. Maar ik vind het allemaal meer dan waard, want in gedachte zie ik al helemaal voor me hoe dit rommelige stukje land aankomend jaar een mooie moestuin wordt!

En dan tot slot nog even over de site. Ik wil dit jaar (eindelijk) de pagina’s over de groenten en kruiden afmaken, want daar is ook al zeker anderhalf jaar niets meer aan gedaan, dus het is hoog tijd dat daar eens verandering in komt. Daarbij wil ik door middel van blogberichten en pagina’s op de site laten zien hoe ik het in orde maken van deze tuin en de overgang van een kleine naar een grote tuin aanpak. Dit is voor mij natuurlijk de eerste keer dat ik in zo’n grote tuin aan de slag ga, dus ik ben absoluut geen expert en het doel is dan ook niet om te laten weten wat dé manier is om zo’n tuin aan te pakken en wat de manier is van tuinieren. Ik denk dat iedereen zijn eigen manier van tuinieren heeft en dat niet alles voor iedereen werkt. Maar hopelijk is het wel leuk en leerzaam om te weten hoe ik het heb aangepakt, waar ik tegenaan liep en wat wel en niet werkte voor mij, voor als je zelf een begin wilt maken aan een moestuin (groot of klein).

Ik hoor het dus graag als er onderwerpen zijn waar jullie iets over zouden willen horen (oftewel lezen). Zoals ik al zei heb ik niet het antwoord op alle vragen (er zijn genoeg die ik zelf heb en waar ik (nog) geen antwoord op heb kunnen vinden, zoals: ‘waar laat ik die gigantische berg kweekgras die nu op de tuin ligt?’), maar ik kan in ieder geval mijn ervaringen delen.

2 Reacties

 1. Greetje

  Moi Isabelle,

  Zo hé, wat en moed heb je, lekker buiten werken, veel lekkerder dan de spotschool, en het levert ook nog wat op!

  Als ik zo naar de gele bloemen kijk zou ik denken dat het aardperen zijn.
  Kijk maar even of er van die ribbelige knolletjes in de rond zitten.
  Heel veel succes met het vernieuwen van tuin en blog!

  Groet’n uit de tuin van de Bruin

  Reageren
  1. Isabelle (Auteur bericht)

   Hoi Greetje,

   Dankjewel voor je reactie! Ik heb net even gegoogled op aardpeer en de plant lijkt er inderdaad heel erg op, dus dat zou het best wel eens kunnen zijn. Alleen de knollen lijken anders dan de aardperen, veel slanker en minder grillig. Ik heb er een foto van gemaakt vorige keer, hier is de link naar de foto //www.versuiteigentuin.nl/20181123_145723/ (Als je op het plaatje klikt wordt het vergroot).
   Als ik de volgende keer nog wat planten verwijder zal ik eens wat beter naar de knollen kijken 🙂

   Groetjes,
   Isabelle

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *