Het is 14 mei en dat betekent dat morgen de IJsheiligen voorbij zijn. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat de niet-winterharde planten naar buiten mogen, omdat er geen kans meer is op vorst (theoretisch dan hè, want het heeft wel eens na 15 mei gevroren, maar de kans is echt heel klein vanaf nu). Dus wat nu binnen op de vensterbank staat, kan vanaf morgen naar buiten. En aangezien het vandaag ook niet gaat vriezen, kan dat prima een dagje eerder, dus ik denk dat ik de paprika’s vanmiddag al in de kas ga zetten. Ze zijn er duidelijk aan toe om uitgeplant te worden, want veel planten hebben al bloemknoppen en een paar bloeien ook al.
Omdat mijn kas in de hoek van de tuin staat, naast de schutting en de schuur, komt niet overal evenveel zon. Op de meest zonnige plek, komen de paprika’s. Ze krijgen het beste plekje in de kas, want ik wil dit jaar nu toch wel eindelijk eens paprika’s uit eigen tuin eten. Vorig jaar had ik twee mini paprikaatjes, waarvan één al werd aangevreten door beestjes voordat ik de paprika kon oogsten.
De plekken daarachter, waar wat minder zon is, maar nog steeds aardig wat, is voor de tomaten. De tomaten heb ik echter twee weken geleden pas gezaaid, dus die moeten nog even groeien voordat ze de tuin in mogen, want die zijn nog heel klein. Ik ga ze pas uitplanten als minimaal vier (het liefst meer) gezonde ‘echte’ bladeren hebben.
In het meest schaduwrijke plekje van de kas komen de komkommers. Die stonden vorig jaar ook in de schaduw en gaven alsnog een prima opbrengst. Ik heb geen augurken dit jaar. Veel ruimte heb ik niet in de tuin en in de kas, dus als ik meer paprika’s wilde, dan moet ik iets opgeven, en dit jaar waren de augurken de slachtoffers. 😀

De kas is inmiddels helemaal leeg, want vorige week hebben we spinazie gegeten, de eerste oogst van 2017! Ik had begin februari spinazie gezaaid in de kas. Dit was nogal vroeg, dus het duurde vrij lang voordat de planten eindelijk een beetje begonnen te groeien, maar afgelopen weken groeiden ze als kool! Nu ben ik zelf niet zo’n groot fan van spinazie (“Waarom zet je het dan in de tuin?”,vroeg mijn moeder. “Omdat je het al zo vroeg kan zaaien en ook snel oogsten”. ) – in ieder geval niet gewoon kaal gekookt bij een gekookt aardappeltje en een gehaktbal. Dus ging ik op zoek naar een lekker recept.
Uiteindelijk werd het deze hartige spinazietaart: //madebyellen.com/spinazietaart-met-bladerdeeg-en-feta
Een recept dat ik van harte kan aanraden, we hebben heel smakelijk gegeten hier! Mjam! 🙂


Verder gaat het niet zo heel lekker in de tuin. De peultjes zijn half opgegeten door slakken, dus ik moet de slakkenkorrels weer tevoorschijn halen. Daarbij wordt de kool ook door slakken gevonden, ook al staan de planten in de koude bak, een trucje dat voor de sla en andijvie wel altijd prima werkte. Dus daar ga ik ook wat slakkenkorrels in strooien. Veel staat er nog niet in de tuin, dus het is allemaal nog een beetje kaal. Vanmiddag ga ik nog wat dingen zaaien, zoals courgette, maïs, bietjes, boontjes, noem maar op! (En onkruid wieden, want er groeit meer onkruid dan groenten in de moestuin)
Over anderhalve week ben ik trouwens klaar met mijn eindexamen. Dan heb ik (eindelijk) alle tijd om de pagina’s over groenten en kruiden helemaal af te maken. Ook verwacht ik dan weer wat actiever te worden op mijn blog. 🙂